Повече пари за малките пътища (ОБЗОР)

Повече пари за малките пътища (ОБЗОР) | StandartNews.com

Европари до дни и за шосета в Разградско, санираме блокове и училища, обяви зам.-министър Нанков

По-голямо финансиране за ремонт на малките пътища в страната ще осигурява занапред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщи зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков по време на дискусия "Да! На българските региони", проведена в Разград. Тя се организира от "Стандарт" и най-голямата работодателска организация КРИБ, чийто председател е Кирил Домусчиев. Освен успешното развитие на най-голямата бизнесструктура, бизнесменът успешно менажира един от най-бързо развиващите се български футболни отбори - "Лудогорец".

Малките населени места страдат от липсата на финансов ресурс за ремонт на пътната мрежа и затова променяме методиката за финансиране от републиканския бюджет, заяви зам.-министър Нанков. Целта е по-голяма част от финансовите средства да се насочат към второкласни, третокласни и четвъртокласни пътища, а не само към големи пътни проекти. Не трябва да допускаме обезлюдяване на малките населени места и концентрация на населението в големите градове, заяви Нанков. В Разград той съобщи, че до дни ще бъде избран изпълнител за рехабилитацията на пътя Разград-Търговище и в кратки срокове, ако няма обжалвания, ще има сключване на договор и започване на ремонтните работи. 12,3 милиона лева са осигурени от ОП "Региони в растеж" за ремонт на 20,7 км отсечка. Други нови проекти в областта са ремонт на две по-малки отсечки в община Исперих. С 6 милиона лева евросредства предстои благоустройството на жилищен комплекс "Орел" в Разград, 9,6 милиона лева са осигурени за саниране на училища в общината. Така с вече приключилите проекти 90% от учебните заведения в общината ще бъдат санирани. Осигурено е финансиране от бюджета на МРРБ за обновяване на уличната мрежа и парковете в Разград, а наред с това ще бъде подменена и ВиК инфраструктурата, обясни Нанков.

"Подобряването на транспортната инфраструктура е част от стимулите да задържим хората в малките общини наред с адекватното възнаграждение и качествените образователни, социални и културни услуги", заяви Нанков. Той посочи, че тази година вече са предвидени 10 милиона лева за пътни отсечки в общината като например Исперих-Кубрат, Попово-Разград, Самуил-Подайва и Побит камък-Завет. Невинаги качеството на изпълнение на ремонтните работи е на ниво, призна Нанков и съобщи, че до ден-два ще бъдат отстранени дефектите по новия път Самуил-Подайва за сметка на фирмата изпълнител.

ПОЗИЦИЯ

Разград е стратегически център на Североизтока

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Разград е стратегически център на Североизтока. В различните исторически периоди градът е дал много на България. Тук в началото на миналия век завършилият образованието си в чужбина Иван Багрянов видял потенциала на родния си край и поставил основите на модерното земеделие у нас. 60-ият министър-председател на България е заплатил с живота си за желанието си страната ни да просперира. Той е работил винаги за просперитета на Лудогорието. В съвременните условия имаме примери на много успешни проекти, които днес се развиват в Разград. Но макар в региона днес да работят големи, модерни, високотехнологични предприятия, безработицата в Лудогорието е сред най-високите в страната. В същото време предприемачите се оплакват, че има остър дефицит на квалифицирани кадри. Докато Южна България се развива възходящо след изграждането на магистрала "Тракия", Централна и Северна България нямат тези преимущества. Пътната инфраструктура и особено магистрала "Хемус" е жизненоважна за ръста на икономиката не само на Разград, но и на цяла Североизточна България. Докато тя стане обаче, са нужни спешни мерки, които да подпомогнат развитието на градовете. И това е втората причина да изберем Разград. Тук се наблюдава един особен дисбаланс. В Разград са съсредоточени много модерни и високотехнологични предприятия, които дават предпоставка за икономически бум. В същото време обаче областта е с много висока безработица. В Разград тя е 13,8%, но в община Самуил стига до ужасните 32,4%, в Лозница е 20,1%, в Завет - 19,4%. Големите предприятия страдат от структурна безработица и търсят необходимите им висококвалифицирани кадри отвън. Същевременно профилът на безработните в областта показва, че 53% от тях са с основно и по-ниско образование, 41 на сто са със средно и едва 6 на сто с висше. За тях няма работа. Затова възможностите са, от една страна, образование и пак образование, от друга общината да издава сертификат Клас В - за инвестиции от местно значение.

Вдигат с 0,5% парите за култура

Музеите да посрещат гостите си с пърформънси, съветват експерти

Държавата активно работи за развитието на културния туризъм в България. ГЕРБ ще предложи в бюджета за 2017 година средствата за култура да се повишат с 0,5%. Това обяви зам.-председателят на парламентарната комисия по култура в Народното събрание Ирена Соколова по време на дискусията между властта и бизнеса в Разград.

По думите й българските музеи ще станат търсени от наши и чуждестранни туристи, ако се откажат от статичните си експозиции и превърнат посещението в тях в забавен пърформънс. Тя подчерта, че районът на Лудогорието разполага с богато културно-историческо наследство - архитектурният резерват "Абритус", тракийската гробница край Свещари са чудеса, които могат да станат основа на предпочитани туристически дестинации. Музейните комплекси обаче трябва да се наситят с живот, с интерактивни забавления. Така те ще станат атрактивни и за децата, обясни Соколова в отговор на искането на музейните специалисти от Разград и Исперих МОН да разработи програми за спонсорирани от държавата посещения на учениците в музеите.

Дават на Разград земите на Абритус

Терените, върху които е разположен археологическият резерват "Абритус", не принадлежат на общината. Руините на древния град са разположени по частни ниви, държавни земи и общински парцели. За да може общината да управлява успешно целия комплекс, то тя трябва да е негов пълноправен стопанин. Това обяви кметът на Разград д-р Валентин Василев. Той поиска съдействие от правителството общината да получи всички терени, върху които е разположен археологическият резерват.

МРРБ ще организира специална среща с експерти от министерството и общинската управа на Разград. Те ще изработят план за преобразуване на собствеността върху земите на резервата така че те да станат общински. Това обеща по време на дискусията зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков.

ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА

Кметът привлича инвеститори с проект на шефа на БАИ

Кметът на Разград д-р Валентин Василев още на следващото заседание на общинския съвет ще предложи на общинарите да приемат наредба за насърчаване на инвестициите от местно значение. Това обеща самият той, след като по време на дискусията "Да! На българските региони" шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев му предложи готов проект на наредбата и експертна помощ за прилагането й. Приемането на подобен документ ще позволи на местната власт да привлече нови инвеститори с ускорена процедура за придвижване на документите за инвестиционния проект, обясни Стамен Янев. За целта общината ще издава клас В на инвестиционния проект. Освен това по този начин общината може да осигури на инвеститора закупуване или наемане на общински терени без търг. "Заради високото ниво на безработица в областта инвеститорите могат да се възползват и от друг стимул", посочи шефът на Българската агенция за инвестиции. От тази година всички производствени предприятия, които правят вложения в населени места с безработица над средното ниво за страната, могат да бъдат освободени от корпоративен данък. Вече две предприятия в Исперих се възползват от тази мярка, посочи Стамен Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай