Повече от 400 нарушения в горските територии за последната седмица

Повече от 400 нарушения в горските територии за последната седмица | StandartNews.com

Над 16 хиляди са проверките, извършени от всички държавни структури в горския сектор от началото на месец юни досега. От тях повече от 6 хиляди са от служители по опазване на горските територии и от мобилни екипи на държавните предприятия, а 8800 са от горските инспектори от 16-те регионални дирекции по горите към Изпълнителна агенция по горите.

Над 1300 са проверките, извършени от инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, пише БГНЕС.

Общо над 250 куб. метра е задържаната и конфискувана дървесина само за седмица, като 20 са задържаните превозни средства, с които са извозвани. На територията на Североизточно държавно предприятие в ДГС Върбица е открит незаконно притежаван трофей от 3-годишен благороден елен.

За последната седмица са издадени общо над 400 акта за нарушения в горските територии. Засиленият контрол е иницииран от ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите за постигане на по-голяма ефективност в борбата с незаконните практики в горите и акваториите на страната. Над 1500 са проверените сечища и близо 1570 обекта за складиране, преработка и експедиция на дървесина само от структурите на ИАГ през месец юни. На територията на осем от регионалните дирекции по горите са организирани временни контролни горски пунктове за проверка на превозни средства. Горските служители са проверили над 4 100 моторни превозни средства, 250 риболовци и 600 физически лица.

Задържани са повече от 280 куб.м дървесина, 19 моторни превозни средства, един бензиномоторен трион и 5 броя други инструменти за дърводобив. 269 са съставените актове и 447 констативни протокола за нарушения по Закона за горите. 3 100 са извършените проверки от горските инспектори на 16-те регионални дирекции в последната седмица - от 19-ти до 25-ти юни.

Около 500 са проверените от РДГ сечища и близо 600 обекта за складиране, преработка и експедиция на дървесина. На територията на осем регионални дирекции по горите са организирани временни контролни горски пунктове за проверка на превозни средства. Горските служители са проверили и 1 200 моторни превозни средства, 250 риболовци и 600 физически лица. Задържани са повече от 30 куб.м дървесина, 4 моторни превозни средства, един бензиномоторен трион и 5 броя други инструменти за дърводобив. 64 са съставените актове и 47 констативни протокола за нарушения по Закона за горите.

220 кубически метра дървесина са задържали през тази седмица горските служители от 165-те териториални поделения на 6-те държавни горски предприятия, както и 16 превозни средства и множество инструменти за дърводобив, два трупа на диви свине и превозни билети при близо 2000 проверки на превозни средства, лица и обекти, свързани с ползването на горски и дивечови ресурси и други физически лица. За констатираните нарушения са съставени над 300 акта.

Най-често срещаните нарушения, констатирани по време на проверките са липса на GPS система за проследяване, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите, липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по складиране, преработка и експедиция на дървесина. Засилените действия по превенция и ограничаване нарушенията в горите на територията на шестнадесетте регионални дирекции по горите и шестте държавни предприятия продължават, като ще имат постоянен характер.

Един от най-фрапиращите случаи е на територията на РДГ – Кюстендил, където при установено нарушение се оказва, че лицето е без необходимата правоспособност като шофьор и с автомобил без гражданска отговорност.

При друг случай инспектори са открили в землището на град Сърница камион Урал без регистрационни табели, натоварен с 10,50 пл. куб. метра незаконна строителна дървесина от бял бор и смърч. Нарушители не са открити. Уведомени са органите на МВР, товарният автомобил и дървесината са задържани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай