Потушиха с 360 000 лв. бунт на 300 м под земята (ОБЗОР)

43-ма от нощната смяна в мина "Черно море" вдигнаха стачка

Потушиха с 360 000 лв. бунт на 300 м под земята (ОБЗОР) | StandartNews.com

Рудникът и ТЕЦ "Сливен" са в омагьосан кръг заради 3,5 млн. дългове на НЕК

Транш от 360 000 лв. на "Топлофикация-Сливен" към мина "Черно море" потуши поредния бунт под земята. С парите ще бъдат изплатени остатъкът от заплатите на миньорите за октомври, както и аванс в размер на 550 лв. на човек за ноември, съобщиха от КНСБ.

Новата стачка избухна в мина "Черно море" в сряда сутринта. Ефективният протест този път започна спонтанно, без предупреждения и ултиматуми. Стачката е трета поред за последната година. Миньорите живеят на ръба на мизерията и са на предела на нервите си от постоянното безпаричие. От два месеца те не са получавали пари. Повечето са с малки деца и трудно изхранват семействата си. Броени дни преди коледните празници търпението на миньорите свърши и те обявиха безсрочна ефективна стачка.

Неразплатените суми възлизат общо на 510 000 лева, съобщи изп. директор Русомир Калоянчев. Проблемите в мина "Черно море" са заради забавените плащания от страна на ТЕЦ "Сливен". Сливенската топлофикация пък не смогва да покрива задълженията си, защото не получава дължимите средства от НЕК. Към днешна дата от Националната електрическа компания дължат над 3,5 млн. лв. на ТЕЦ-а.

"Не знаем колко време ще издържим. Знаете, че въглищата за нашия ТЕЦ идват от мина "Черно море". Стачкуващите миньори там чакат парите си от ТЕЦ "Сливен", където се харчат произведените от тях въглища. Ние пък чакаме парите си от НЕК за произведения ток, който вече е консумиран", каза Стефан Кондузов, изп. директор на "Топлофикация"-Сливен.

Бургаските миньори настояват финансовите неуредици да се решат веднъж завинаги. Затова 43-ма работници от нощната смяна, които са застъпили в полунощ в сряда, отказаха да напуснат подземните галерии. Мъжете трябваше да излязат в 7.00 ч. в сряда, но вместо това се барикадираха на 300 м под земята.

"Няма да мръднем от тук, ако ще да умираме! Това вече не се търпи. Не може всеки месец да се скъсваме от работа като роби, а да гладуваме.

Живеем в някакво ново, извратено робство

Защото робовладелците някога са осигурявали на робите си поне хляб и покрив. А нас ни експлоатират денонощно години наред, без да ги интересува как и от какво се храним", гневно коментира млад мъж.

За последно бургаските миньори са получили по 350 лв. аванс през октомври и оттогава нито стотинка. Всеки от тях има да получава по две работни заплати. Хората са притиснати от глада, много от тях не могат да плащат тока и водата си. Други са затънали в заеми.

Сценарият се повтаря като под индиго в рамките на 3 месеца. В средата на септември 60 миньори отново вдигнаха подземна стачка и останаха близо две денонощия под земята. Протестът тогава не мина без инциденти. Десетина работници бяха извадени принудително, след като получиха хипертонични кризи и други здравословни проблеми. След 48 часа протест, миньорите получиха накуп всичките си заплати.

Подобна развръзка се случи и в сряда. Този път обаче парите бяха преведени по сметките още на обяд. Малко преди 14.00 часа стачкуващите прекратиха протеста си и излязоха на повърхността. "Получихме заплатите за октомври и 70% от възнагражденията за ноември. Останалите обещаха да ги преведат до 22 декември и да имаме пари за Коледа", заяви лидерът на КНСБ в мината Чавдар Миколашев.

"Срамота е да ни държат месеци без заплати. Всеки път ли трябва да вдигаме стачки, за да получим това, което сме изработили? Ние милостиня не искаме от никого. Искаме само това, което сме изкарали с ръцете и труда си", заяви миньорът Акиф Мустафа.

Колегата му Димитър Димитров пък призова

чиновниците от министерствата да дойдат

в мината и да работят на местата им без пари. "Който измисли как може да се живее без пари и с къртовска работа, нека да заповяда на наше място. Идват Коледа и Нова година - ние какво да правим. Искаме да си вадим парите честно, а тази държава ни принуждава да крадем и да убиваме, за да не умрем от глад", заяви Димитър Димитров.

Втората смяна, която остана по време на протеста отвън, застъпи следобед и работата в галериите влезе в нормалния си ритъм. Миньорите обаче обявиха, че остават в стачна готовност и се заканиха, че при следващия протест няма да чакат и един ден забавяне на заплатите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай