Потънал кораб крие тайни за човечеството

Потънал кораб крие тайни за човечеството | StandartNews.com

Малкият гръцки остров Антикитера в Егейско море стана фокус на световна сензация в археологията. На дъното на морето край острова учени от гръцкото министерство на културата и от Океанографския институт Уудс Хол (WHOI) откриха човешки скелет на 2000 години - най-старият намерен досега. Тази важна находка ще позволи на изследователите да разкрият повече подробности за трагедията на кораба, при която около 65 години преди новата ера е загинал човек, чиито скелет сега става достояние на науката. Вероятно скелетът е на моряк от екипажа или на пътник. Костите от скелета ще хвърлят и светлина върху античните мореплавателни традиции, както и върху начина на живот на хората от онова време, обясниха от гръцкото министерство на културата.

Предполага се, че потъналият кораб е бил търговски или товарен. Допуска се също, че плавателният съд може би е пренасял зърно. Учените всъщност още нямат точен отговор на този въпрос.
Останките на кораба са открити още през 1900 г. от гръцки гмуркачи, които търсели морски гъби. Разбилият се в древността по неизвестни причини край остров Антикитера кораб е една от най-големите останки на намерен досега потънал древен кораб. През изтеклия век от откритието на дебрите на кораба досега на мястото на корабокрушението са събрани над 300 различни предмети и останки, включително така наречения "Антикитера механизъм", както и части от костите на пътниците и екипажа на борда на кораба. Механизмът е астрономически уред, за който съвременните учени също нямат сигурно обяснение. Някои смятат, че това е инструмент за определяне на посоките по звездите. Други изследователи излагат теория, че уредът може би е служил като машина за предсказване на бъдещето. Но сега за първи път археолозите са попаднали на много останки на скелет на мястото на корабокрушението. Това дава възможност за уникални ДНК изследвания. Надеждата на изследователите е, че те ще могат да определят етноса и географския произход на една от жертвите на корабокрушението, станало преди новото летоброене.

Частите от череп и други кости, намерени сред парчета керамика по време на разкопките, са били на човек, който е бил на борда на кораба, когато е потънал, обясниха от гръцкото министерство на културата. Редица признаци показват, че корабът е потънал много бързо.
Очаква се ДНК изследването да покаже възрастта и пола на човека. Ако се окаже, че това е жена, това ще значи, че товарният кораб е превозвал и пътници, казва Ангелики Симоси, оглавяваща дирекцията за подводни антики към министерството на културата на Гърция. ДНК изследванията ще са готови идния месец.
На кораба е намерен и уред, който се е използвал, за да се измерва морската дълбочина. Подобен на него е открит и при разкопките през 1900-1901 г. Според Ангелики Симоси последните разкопки, извършени на 52 метра дълбочина съвместно от Океаноложкия институт "Уудс Хол" и министерството на културата на Гърция, биха могли да разкрият много повече.
"До мястото е много трудно да се достигне, а условията са много тежки", казва Симоси. "Постоянно излизат нови находки от мястото на корабокрушението и вярвам, че това е само началото", добавя тя, цитирана от Ройтерс.

Отпадъци от Студената война под топящия се лед в Гренландия

Топящият се лед и сняг в Гренландия заплашва да разкрие отпадъци от времето на Студената война, съобщава Франс Прес. Конкретно става въпрос за бивша американска военна база в Гренландия, наричана "град под леда".
През 1959 г. американски военни инженери започват строителство на футуристичен проект в северозападната част на най-големия остров в света. Мрежата от тунели под снега включва всичко - от изследователски лаборатории, до болница, кино и църква. Всичко това е захранвано от малък ядрен реактор. Сега там са изоставени строителни материали, непречистени отпадъчни води и радиоактивни материали, използвани в ядрения реактор. "Когато са заровили отпадъците, никой не е смятал, че ще се появят отново", казва Уилям Колган, професор в Йоркския университет в Канада. Проучване на професора, публикувано през август в сп. Geophysical Research Letters, разкрива, че по-високите температури в крайна сметка допринесли токсичните отпадъци да застрашат околната среда. "Нито САЩ, нито Дания са направили нещо лошо. Просто светът се променя", добавя той.

Побирайки до 200 войници, базата Camp Century официално е изградена за лабораторни проучвания в Арктика, но и като опит на САЩ да разположат ядрени ракети в региона. Операцията с кодовото име Project Iceworm никога не е спомената в договора между САЩ и Дания. В крайна сметка мащабният проект, включвал и изпитание на влак под снега, не е реализиран напълно.
Три години по-късно учени установяват, че ледникът се мести много по-бързо от предварителните оценки, което е водило до опасност тунелите да се сринат. Така е взето решение за изоставяне на базата през 1967 г.
Предполагайки, че обектът ще остане замразен, американската армия премахнала ядрения реактор, но оставила отпадъците под снега, които са с масата на 30 самолета Airbus A320. Половин век по-късно това решение е поставено под въпрос, след като температурите на Северния полюс започват да се покачват по-бързо в сравнение с останалата част от света.Проучването показва, че до 2090 г. токсичните химикали могат да започнат пряко да засягат околната среда. Преди това пукнатините в леда и снега могат да доведат до изтичане на вода в разрушените тунели, които се намират на около 35 м под повърхността. Според проф. Колган разкопаването на базата би било изключително скъпо. Според него операцията по прочистването на опасните материали може да започне, след като ледът се стопи и лагерът не се намира повече под земята.

Външният министър на Гренландия заяви, че откритията са обезпокоителни и че правителството се опитва да установи кой трябва да е отговорен за изчистването на мястото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай