Поставят българския флаг на хълма Трапезица

Поставят българския флаг на хълма Трапезица | StandartNews.com

Регионален исторически музей-Велико Търново стартира кампания за поставяне на българското знаме на хълма Трапезица. По този начин с трикольора ще бъде отбелязано още едно историческо място в старата столица свързано с българската история и държавност.

Националният флаг с размери 5х1,5 м ще се развява на 9-метров пилон, поставен на възстановената кула на южната стена на крепостта, съобщава "Дарик".

За финансиране изграждане на постамента и знамето музеят стартира дарителска кампания.

Средства ще се събират чрез спонсори и в музейните дарителници в Архитектурно-музеен резерват „Царевец", музей „Възраждане и Учредително събрание, Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов" , църквите „Св.40 мъченици" и „Св.Петър и Павел".

Кампанията за поставяне на българското знаме на крепостта Трапезица е част от инициативите за отбелязване на 145 години от създаването на великотърновския музей.

Припомняме, че на 23ти май се състоя премиерата на новото Симфонично-хорово произведение "Асеневци", което е създадено към спектакъла "Звук и светлина. Музиката е на съвременния български композитор и музикант Николо Коцев, а изпълнението беше на оркестъра и хора при Държавна опера - Русе. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай