Посланик Рийс: Ще работя с всяко правителство

Посланик Рийс: Ще работя с всяко правителство  | StandartNews.com

Благоевград. "В България съм от 2 г. и следя политическия живот. Работила съм с 4 правителства, ще работим и с всяко следващо, което и да е то, за задълбочаване и разширяване на отношенията между САЩ и България." Това заяви посланикът на САЩ у нас Марси Рийс, която гостува в Американския университет в Благоевград.

Дипломатката изнесе лекция пред студенти за върховенството на закона. Даде пример с изследване на международната организация "Световен проект за справедливост", според което България е на 44-то място от 99 страни по индекс, който измерва как върховенството на закона се отразява в ежедневието на хората. САЩ е на 18-о място, а Дания е на първо. България имала ниски резултати по показателите "липса на корупция" и "прилагане на регулациите", и високи - за свобода на изразяване и религия.

"В България чувам, че бизнесът се оплаква от непрозрачни процедури при обществените поръчки, затруднения при изпълнение на договорите, решаване на споровете в съда. Всичко това може да се премахне при по-голяма прозрачност и прилагане на закона, без да има сянка на политическо влияние", смята дипломатът.

С интерес наблюдава процеса на сформиране на правителство в България. Политическата ситуация тук е динамична, жизнена, но не е работа на чужденец да съветва и казва какво да се прави, категорична бе Марси Рийс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай