Пощите ще доставят олио и ориз по селата

Най-новата услуга –доставка на храни по селата започва през май, съобщи министър Данаил Папазов

Пощите ще доставят олио и ориз по селата | StandartNews.com

Варна. „Български пощи" с клоновете си по селата ще доставят и храни за жителите им, съобщи за най-новата услуга във Варна министърът на транспорта и съобщенията Данаил Пазазов.

Пощите ще улеснят бабите в малките населени места, където няма магазин и хоремаг. Заявките за олио, ориз и други пакетирани продукти ще се дават на началниците на пощенски станции, плащането ще става с наложен платеж, а таксите за услугата ще е стотинки, обясни главният изпълнителен директор на „Български пощи" Валентин Петков.

Ще има списък на продуктите, които са разрешени като колетни пратки според Закона за безопасност на храните. В момента най-новата услуга се разиграва експериментално между самите пощенски служители в селата в Кюстендилска област и най-вероятно в средата на май ще влезе в сила.

След Кюстендил ще се правят доставки на храни и в Търговище.

Продажбата на книги и фишове за спортния тотализатор в селата са въведените допълнителни услуги. През миналата година са продадени 80 000 книги, посочи министър Папазов. Той припомни и за въведения електронен картон за пенсии, който дава възможност за получаването им от титуляра и в други населени места извън постоянния им адрес.

На борда на ветроход „Калиакра" - морската слава на България, беше валидирана нова пощенска марка за 30-годишния му юбилей от пускането му на вода и вдигане на националния флаг над платната му. Марката е в 11-хиляден тираж, автор на рисунката е художникът Валентин Щинков. Тя ще се продава 3 дни в Централна поща във Варна и струва 65 стотинки.

Външният министър Кристиян Вигенин и транспортният му колега Данаил Папазов направиха и символична копка на брегови център за управление на корабоплаването във Варна, който трябва да е готов до края на годината. За двата брегови центъра във Варна и Бургас ще бъдат похарчени общо 4 млн. лева, финансирани от ОП "Транспорт" - по последния проект за програмния период, който е на обща стойност близо 40 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай