Попълваме лесно и бързо данъчните си декларации

Попълваме лесно и бързо данъчните си декларации  | StandartNews.com

Хазяите няма да описват кое жилище дават под наем
Гражданите обявяват доходите си онлайн без е-подпис

Напълно нови и доста по-лесни за попълване са годишните данъчни декларации за доходите, които се подават през настоящата 2015 г. Те са с по-малко страници и в тях се попълва много по-малко информация. Така самото попълване на формулярите става по-бързо. Новите годишни декларации за облагане на доходите на гражданите и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП. Те може да се разпечатат, попълнят и изпратят по пощата, а може да се попълнят и директно на компютъра и да се изпратят с персонален идентификационен код (ПИК), който се взима безплатно от НАП.

1. Пишат се по-малко данни

Основните разлики в новата декларация за доходите на гражданите са, че за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е налична в НАП. Получателите на хонорари и други възнаграждения, различни от трудови, обаче посочват информативно платеца на дохода в съответното приложение. Наемодателите вече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях под наем имот, като например адрес, вид и т.н. В приложенията на декларацията вече не се посочва дата, такава се вписва само в основната част на декларацията. Структурата на декларацията за облагане на доходите обаче не се променя - тя има основна част и приложения за всеки вид доход, като хората попълват само приложенията за доходите, които са получили.

2. Нови кодове за получените суми

Друга промяна във формуляра за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Например гражданите, получили хонорар през 2014 г. го декларират в приложение 3 на декларацията с код 307.

3. Всички осигуровки се посочват заедно

Съществено изменение в декларацията е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигуровки се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др. Новите образци на служебни бележки, които се прилагат към декларацията, също съдържат само обобщени данни за внесените осигуровки през годината.

4. Облекчение за минимална заплата

Гражданите, които през 2014 г. са получили само доходи от трудови правоотношения в размер до 12 минимални заплати (4080 лв.) и имат право да ползват данъчното облекчение за минимална заплата, трябва да попълнят отделен образец на годишната данъчна декларация - образец 2001 б.

5. Формулярите се подават безплатно с ПИК

Най-съществената промяна в режима на деклариране на доходите от гражданите през 2015 г. е възможността формулярите да се подават по интернет без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес. Заявление за получаване на ПИК може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването на издадения ПИК, както и разрешение за ползване на исканите електронни услуги, става в офиса на НАП по постоянен адрес за гражданите или по седалище и адрес на управление за фирмите.

6. Отстъпка до 31 март

Променени са правилата за ползване на 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. От нея могат да се възползват хората, които подадат декларацията си до 31 март по електронен път (с ПИК или с електронен подпис), при условие, че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и внесат целия размер на данъка за довнасяне до 30 април 2015 г.

Какво може да се прави с ПИК

1. гражданите да проверят:
Х какъв е осигурителният им доход - върху каква сума работодателите им внасят осигуровки
Х информация за членство в пенсионен фонд и месеците, за които има извършени преводи от НАП към съответното пенсионноосигурително дружество
Х декларираните пред НАП трудови договори от техния работодател
Х непогасените си задължения към НАП
Х извършените от тях плащания и задълженията, които са погасили
Х всички декларирани или установени задължения и начина, по който са погасени

2. да се подаде искане за издаване на документ

3. да се подаде годишна данъчна декларация за облагане на доходите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай