Поморие си иска Куполната гробница

Поморие си иска Куполната гробница | StandartNews.com

Министерствата на културата и земеделието се захващат с казуса през октомври, искат я в ЮНЕСКО

Уникалната антична Куполна гробница в Поморие ще възкръсне за нов живот. За това си стиснаха ръцете министри, кметове и бизнес на организиран от в. "Стандарт" форум в рамките на кампанията "Чудесата на България". Представители на бизнеса, историци и археолози предложиха идеи как регионът да привлича повече туристи с културно-историческите си забележителности.

Община Поморие трябва да стопанисва уникалната куполна гробница в града. Около това се обединиха участниците в дискусията "Чудесата на Поморие - нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона" на вестник "Стандарт", която се проведе в Поморие. Кметът Иван Алексиев и екипът му вече са се доказали като изключително добър стопанин, категорични бяха присъстващите. Те дадоха за пример управлението на Поморийското езеро, което от 2012 година е в ръцете на кметството на Поморие. Затова и присъстващите се ангажираха да лобират историческата забележителност да се стопанисва и развива от градоначалника на Поморие.

"Древният град Анхиало е имал ключова роля на политическата сцена и в търговията. И днес всички медии и държавата трябва да допринесем за възраждането му като културно-историческо наследство, като икономическо влияние и като духовен център", каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова.

През октомври общината чрез областната управа ще внесе предложение до министерствата на културата и земеделието да се смени собствеността на Куполната гробница и прилежащите й терени, обяви Иван Алексиев. В момента десетте декара от земята край атракцията са притежание на Стопанската академия. Идеята е след като преминат във владение на общината, върху част от терена да бъде построен паркинг и прилежаща инфраструктура, така че гробницата наистина да се превърне в леснодостъпна туристическа атракция. "Ще придвижа нужните документи до вниманието на земеделския министър Десислава Танева", обеща зам.-директорът на регионалната дирекция по горите в Бургас Стоян Терзиев. За промяната обеща да лобира и съветникът на министъра на културата Вежди Рашидов - проф. Николай Овчаров. Министърът на екологията Ивелина Василева заяви, че би могла да е гарант за това, че общината е добър стопанин, предвид управлението на Поморийското езеро и на двете минерални находища. Зам. областният управител на Бургас доц. Севдалина Турманова пое ангажимент за среща между областната управа и общината за уточнение на бъдещите им съвместни действия за промяна на собствеността. Регионалният инспектор към Главна дирекция "Инспекция за опазване на културното наследство" към Министерство на културата Мария Демирева бе категорична, че ведомството е готово да удовлетвори исканията на общината. Над 90% от всички подобни въпроси се подкрепят от Министерство на културата, защото няма по-добри стопани от общините и местните музеи, обясни Демирева. Кметът Иван Алексиев припомни, че ведомството веднага е реагирало и при заплахата от частично разрушаване на гробницата и ще се вземат мерки за консервация и реставриране.

Куполната гробница в Поморие е не по-малко достойна да ни представлява от Боянската църква в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предложи проф. Виолета Нешева.

Канят премиера на честванията за битката при Анхиало

Община Поморие ще покани премиера Бойко Борисов за честванията на 1100 години от победоносната битка на цар Симеон при Анхиало догодина. Това обяви кметът на Поморие Иван Алексиев. Една от идеите за годишнината е да се издигне паметник, който да припомня за победата на българския владетел. Според проф. Божидар Димитров монументът може да е посветен на общо четирите велики битки срещу Византия на Поморийското поле. Проф. Николай Овчаров пък предложи помощта си тържествата да не приключат само с изграждането на паметник, а да се организират чествания на паметното събитие, така че те да привлекат много туристи.

Промотират региона на борси в чужбина

Промотираме региона и Поморие на редица туристически и имотни изложения в Русия, Украйна и Казахстан. Това обяви търговският директор на "Грийн лайф дивелпмънт" Антоанета Тодорова. Тя подчерта, че градът не е достатъчно познат въпреки чудесните възможности за ваканция, които предлага. Поморие има възможности за балнео и СПА туризъм, лечение чрез кал и луга, забележителности като куполната гробница и манастира "Свети Георгий Победоносец". За да промотират региона, инвеститорите в Айвазовски комплекс в Поморие редовно водят на безплатни екскурзии в града собствениците от комплекс "Грийн лайф" в Созопол. Те остават удивени от Поморие, а и от факта, че не са знаели нищо за това място. Тодорова подчерта, че трябва да се инвестира в обща реклама на региона, за да бъде и Поморие по-разпознаваемо.

Помагат на кметовете за минералните извори

СПА и история ще удължат сезона, категорични са от бранша

Кметовете ще получат помощ от Министерството на околната среда и водите, за да управляват успешно минералните си извори. През септември за целта ще стартира пилотна програма, подготвена от ековедомството, с цел да даде рамо на общините. Това заяви ресорният министър Ивелина Василева по време на дискусията "Чудесата на България", организирана от вестник "Стандарт" в Поморие. Програмата ще даде възможност на общините да повишат жизнения стандарт на населението, както и за икономическо развитие на регионите, обясни министър Василева.

СПА и балнеотуризма, съчетан с културно-историческото ни наследство, може да ни превърне в успешна целогодишна дестинация и да повиши заетостта в крилата на сезона. Това подчерта и председателят на Българския съюз по балнеология и СПА Стефан Шарлопов. Минералната вода е българският нефт и Господ ни е дал много, обясни той. И припомни, че страната ни е втора в света по богатство на минерални води след Исландия. Често се шегуваме, че когато светът разбере какво богатство имаме, няма да остане място за нас тук, каза Шарлопов. И препоръча на министерството на туризма да акцентира върху балнео и СПА продуктите и да изготви концепция за развитието им у нас. Министерството, бизнесът, местните власти и научните среди трябва да стоим на една маса. Преди години, когато златният лев е бил конвертируема валута, всички проблеми са се решавали, когато на една маса седнат кметът, попът, даскалът и чорбаджията, обясни Шарлопов и заяви, че днес тази роля изпълняват дискусиите на вестник "Стандарт".

Василева помага за Ботаническа градина

Тристранна среща ще се опита да превърне запустял терен в Поморие в ботаническа градина, залесена с южни видове като нар, лимони, маслини. Разговор ще бъде организиран от министъра на екологията Ивелина Василева. Целта е да се обсъдят възможностите за създаване на бъдещата забележителност в крайморския град. На срещата освен представители на екоминистерството ще присъстват инициаторът на идеята кметът на Поморие Иван Алексиев и представители на Ботаническата градина към БАН. Министър Василева подчерта, че вярва в резултатите от положените общи усилия и във възможностите регионите да се развиват в рамките на общ проект. За региона тя даде пример с изпълнението на проекта "Виа Понтика", който още се развива.

Дискусия за съдбата на остров Свети Иван

През септември вестник "Стандарт" ще организира дискусия за съдбата на остров Свети Иван. Държавата да предостъпи стопанисването на мястото, на което бе направено епохалното откритие на проф. Казимир Попконстантинов на мощите на свети Йоан, на община Созопол. Това предложи бизнесменът Стефан Шарлопов. Идеята е островът да се превърне в туристическа атракция, подобно на победителя в годишната класация "Чудесата на България" остров Света Анастасия, който се стопанисва от община Бургас.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Ще я възстановим с европари

Иван Алексиев, кмет на Поморие

За нас е голяма чест чудесата на Поморие да станат част от чудесата на България. Благодаря на г-жа Бозукова, че реагира толкова бързо на проблема с античната куполна гробница. Моето желание е този паметник да стане възможно по-достъпен за повече гости и туристи. Гробницата е изключителна държавна собственост, обект с национално значение. Искаме общината да стане собственик и на терена, за да имаме възможност да участваме с проекти за финансиране по европейски програми.

Градоначалниците са най-добрите стопани

Проф. Божидар Димитров, шеф на НИМ

Държа Античната куполна гробница да се предаде на община Поморие, защото общините са най-добрите стопани на културно-исторически обекти и твърдя това от опита, който имаме в Созопол и Бургас. Убеден съм, че Иван Алексиев ще се грижи много добре за гробницата и ще я развие като проект. Подкрепям и идеята за Ботаническа градина, защото тук действително виреят южни култури.

Господ ни подари стари черкви

Проф. Николай Овчаров, археолог

Много е важно да се популяризират нашите манастири и християнските светини. Като че ли Господ ни го прати това, че тази година става нещо като година на големите християнски светини, на големите християнски църкви, извадени от недрата на земята. Проф. Казимир Попконстантинов преди месец откри една великолепна раннохристиянска базилика в Североизточна България, а аз преди ден пуснах още една такава невероятна базилика от Перперикон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай