Помогни си сам с позитивна психотерапия

Помогни си сам с позитивна психотерапия | StandartNews.com

Любов, болести и нов дом могат да предизвикат макротравма, обясняват терапевтите

"В света се случват страшни неща. За това не са виновни незнаещите и неможещите, а умните хора", казва Мартин Лутър Кинг. Ще ми се умните хора да се сетят, че на българина му трябва психотерапевт, като онзи първи фронт, който ще запази психичното здраве на човека, за да бъде той успешен на работното място и като родител." С тези думи ме посрещна психотерапевтът проф. д-р Иванка Бончева по време на провелата се в столичния хотел "Банкя Палас" Национална конференция по позитивна психотерапия. Създател на метода е иранецът проф. д-р Носрат Песешкиан, който е живял и работил от 1954 г. в Германия. За съжаление специалистът е починал преди 5 г. Оказва се, че точно този тип психотерапия не е екстравагантен за България метод. Напротив, има дългогодишна история у нас, вече 22 г., става ясно от думите на клиничния психолог и майстор треньор по позитивна психотерапия Снежанка Димитрова.

"Ние не сме само позитивни, имаме и негативни елементи в отношението си към живота и към околния свят, винаги сме оценявани по някакъв начин. Това се свързва с наличните в човека т.нар. първични и вторични способности. Първичните са любов, обич, търпение, сексуалност, доверие, контакт, надежда и вяра. А вторичните, които са свързани с нашето структуриране от обстоятелствата, социума, от родителите, от изискванията към нас, са чистота, точност, ред, послушание, учтивост, откровеност, справедливост, старание, добросъвестност. В нас се съдържат различни качества и способности, които в дадени моменти и кризи от живота можем да използваме", обясни след конференцията в хотел "Банкя палас" и Петьо Коджабашев, сертифициран позитивен психотерапевт към Висбаденската академия по позитивна психотерапия и психология. Той е и сертифициран водещ по холотропно дишане към "Grof Transpersonal Training".

Има четири области в модела на жизнения баланс, създаден от проф. д-р Носрат Песешкиан. Това са тяло - сетива, дейност, контакт и фантазия - бъдеще. Терапевтът работи с клиента по всяка от тези области, за да открие къде е по-фокусиран и къде има дефицит. "След което трябва да се открие къде се намира вътрешният конфликт на клиента, защото много от значимите събития в живота ни, като раждане, преместване в друг град или страна, интимни връзки, конфликти в семейството, болести, могат да предизвикат макротравма. Именно с нея трябва да работят терапевтът и клиентът. Крайният резултат от работата с позитивната психотерапия е разкриването на вътрешните ресурси на личността и задействане на възможността клиентът сам да разреши проблема си. Както споменах, в нас "живеят" и позитивното, и негативното. Но в тях се намират ресурсите, които можем да извлечем за самопомощ и справяне с дадена конфликтна ситуация или проблем", обобщи Коджабашев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай