Помагат с GPS приемници на планинските спасители

Помагат с GPS приемници на планинските спасители | StandartNews.com

Кампанията на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш" ще помага и на Планинската спасителна служба. Съвременните технологични възможности позволяват човек, който се е изгубил, да подаде информация за местоположението си чрез изпращане на точни GPS координати. По този начин екипите на ПСС могат директно да се насочат към пострадалия, без да "губят" излишно време за издирвателни действия. Затова е необходим GPS приемник. Закупуването на такива GPS приемници ще помогне на ПСС повече от планинските спасители в 32-та отряда на ПСС в страната да разполагат с такъв уред по всяко време, когато са в спасителна акция. Всеки, който иска да помогне, може да дари SMS с текст DMS PSS на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори. За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 sms е 1 лв., а за потребителите на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

GPS приемниците ще помогнат на планинските спасители бързо и точно да определят местоположението на пострадалите, да се придвижат до него, като създадат "сигурни" маршрути, като отчетат местата с по-висок риск като лавини, пропасти, скални прагове и т.н.
През 2014 г. Планинската спасителна служба е оказала помощ на 2031 души, като 1954 са случаи на ски писта и 77 спасителни акции във високите части на планината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай