Ползваме само 1/3 от минералните води (OБЗОР)

Ползваме само 1/3 от минералните води (OБЗОР) | StandartNews.com

12 общини губят права върху изворите си, ако нямат проект или концесия до декември

Облекчения за бизнеса даде със закон екоминистерството

Използваме само 1/3 от минералните води, с които България разполага. Това обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по времето на Четвъртата национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика". "Стандарт" събра на една маса в Кюстендил СПА индустрията, туристическия бранш, представители на местната, законодателната и изпълнителната власт, за да начертаят общ план за развитие на балнеотуризма у нас.
България е на второ място в Европа след Исландия по брой на минералните извори, но неизползването им, липсата на реклама и пропуски в нормативната база все още не позволяват да станем топ европейска дестинация за балнеология, СПА и уелнес, каза главният редактор на "Стандарт" г-жа Славка Бозукова.

От целия дебит минерална вода в България с обем 2219 л/сек. свободният ресурс към момента е от порядъка на 1517 л/сек. В същото време съгласно хидравличните прогнози страната ни има капацитет от 16 000 л/сек. и наличност от 2 трильона кубични метра минерални води. Това дава много възможности за оползотворяването им както за битови нужди, така и за икономически цели като отопление и бутилиране, обясни министър Василева. Тя припомни, че част от държавните находища по време на първия кабинет "Борисов" бяха дадени на общините при изявен интерес от тяхна страна. 12 от общо 43-те местни власти, проявили желание минералните води да преминат под тяхно управление, не са използвали към момента минералните води. Ще им припомня, че в края на годината изтича петгодишният срок минералните находища в тези общини да бъдат дадени на концесия или оперирани от самите местни власти, каза Василева. В противен случай общините ще загубят правото да ги ползват.

Голяма част от водите се губят и заради остарели сондажни фондове, заяви инж. Величко Величков, изпълнителен директор на Българска асоциация по подземни води. Според него старите съоръжения са причина за близо 90% загуби. Наистина съоръженията са на по 40-50 години и са амортизирани. Всяка година се отпускат средства на басейновите дирекции за ремонт и модернизация на съоръженията, заяви Ивелина Василева.

С приети в последната седмица от работата на парламента поправки в Закона за водите бяха отменени таксите от 500 лева за бизнеса при искане на становище за ОВОС за инвестиционните намерения в урбанизирани територии. Електронното управление пък ще облекчи предприемачите в контактите им с Регионалните инспекции по околна среда. Така министър Василева отговори на инж. Огнян Атанасов от гражданско сдружение "Пауталия за бъдещето", който поиска, когато вече има оценка за въздействие на околната среда за дадена територия, при искане на ново становище за същия район да не се плаща такса. Атанасов предложи в Кюстендил да се възстанови филиалът на РИОСВ-Перник. Ивелина Василева каза, че на първо време може да се помисли за откриване на приемна, така че местният бизнес да не пътува при нужда по няколко пъти до Перник.


Държавата все още е длъжник на бизнеса

Славка Бозукова
главен редактор на в. "Стандарт"

България има над 600 минерални извора. Но колко точно са те - едва ли някой може да каже. За един от тях обаче е доказано, че е най-старият. Намира се в Епископската базилика на Сандански. Последният открит пък бе изворът с жива вода в първата столица - Плиска.


У нас е най-горещият минерален извор в Европа - в Сапарева баня. Водата му е 103 градуса. Страната ни е на второ място след Исландия по богатство на минерални източници. Дали обаче днес успяваме да се възползваме от това предимство? Или както гласи поговорката ни - вода газим жадни ходим?! България има наистина достатъчно добри условия за лечение, балнеология, спа, рехабилитация и уелнес. В същото време 60% от хората, които се възползват от тези процедури, са българи. Анализите на спа индустрията показват, че в момента страната ни има потенциал да приема двойно повече чужденци за балнео, спа и уелнес туризъм. Но липсата на реклама зад граница, на чартъри и куп нормативни неясноти не позволяват това да се случи. Държавата като че ли остава длъжник на бизнеса. Защото все нормативната уредба не е синхронизирана с европейското законодателство, няма достатъчен контрол и стимули за инвеститорите. 

Губим 2 млрд. годишно

Благой Рагин
Почетен председател на БХРА

Всяка година губим по 2 милиарда евро годишно. Толкова са нереализираните възможности в културния и спа туризъм. По време на възходящи години е нормално държавата да прибира високи концесионни такси от минералните находища, но в моменти на криза цената трябва да бъде намалена или да се дават изворите безвъзмездно срещу инвестиции за региона.

Очакват се договори с европейски здравни каси

С приетите поправки в Закона за здравното осигуряване е създадена възможност за разработване на поднормативна база и подписване на договори с европейски здравни каси, така че чужденци да идват у нас за лечение и рехабилитация. Това съобщи по време на дискусията за развитието на балнео и спа туризма у нас народният представител от ГЕРБ и член на парламентарната здравна комисия д-р Вяра Церовска. Тя подчерта, че процесът за преодоляване на административните пречки за лечение на чужденци у нас е започнал и изрази надежда, че скоро може да се очакват гости от чужбина, които да се насладят на българските природни дадености и възможностите за спа и балнео туризъм. Церовска се ангажира да предаде на депутати повдигнатите от бизнеса въпроси и да съдейства за по-нататъшното усъвършенстване на нормативната база в развитието на медицинския туризъм.

Спа курорт в ЮНЕСКО

НОИ да разреши рехабилитация в частни базиq и то повече от 7 дни, предлага индустрията

За включване на роден спа курорт в списъка на ЮНЕСКО ще работят заедно бизнесът и в. "Стандарт". Това стана ясно в Кюстендил по време на Четвъртата национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика", посветена на спа индустрията.
Страната ни има реалния шанс да излъчи родна дестинация в световния списък на ЮНЕСКО, заяви Сийка Кацарова от Българския съюз по балнеология и спа (БУБСПА). Според нея за целта са нужни не само високо качество на услугите, добри бази, богатство на минералните води, но също така и екологично чист район и съвместни усилия на бизнеса и местните власти.


Страната ни не е достатъчно популярна в Европа, подчерта д-р Таня Ангелова, експерт към БУБСПА. Не се реагира адекватно и не се работи достатъчно за тази цел, въпреки че имаме чудесни хотели и много добри специалисти. Но не сме известни с техните достойнства, допълни Ангелова.


60% от ползвателите на спа и уелнес услуги у нас са българи. Чужденците искат да се лекуват у нас, но няма как да сторят това заради пречки със здравните каси, обясни Кацарова. Затова е необходимо НОИ да разреши и на частни бази да приемат пациенти. Има много хора, които биха доплатили да се лекуват при по-луксозни условия, но в момента нямат тази възможност и отиват зад граница, обясни Кацарова. Сред пречките е и фактът, че здравната каса отпуска едва 7 дни за рехабилитация, което е крайно недостатъчно, допълни д-р Ангелова. Според представителите на спа бизнеса здравната каса е техен длъжник, защото никога не присъства на разговори с бранша, не поема и не изпълнява ангажименти. Заради многото теми и въпроси относно използването на минерални води и възможностите за спа, балнео и уелнес у нас в края на годината "Стандарт" ще организира нова дискусия за проблемите на индустрията, обеща главният редактор на вестника г-жа Славка Бозукова.

Зам.-министър се скри от бизнеса

Адам Персенски възмути бранша

Д-р Адам Персенски, заместник-министър на здравеопазването, се скри от бизнеса, въпреки че още миналата седмица бе поел ангажимент да участва в дискусията в Кюстендил. 30 минути преди началото на форума за бъдещето на спа, балнеологията и рехабилитацията в България от здравното министерство обясняваха, че Персенски пътува към Кюстендил. Но зам.-министърът изненада и колегите си във ведомството. Той така и не намери смелост да се изправи пред бранша и да отговаря на неудобните му въпроси.


Министерството и най-вече здравната каса са ни длъжници. Те никога не присъстват на разговорите на бранша, не отговарят на поканите ни за диалог. Нещо повече - никога не поемат ангажименти, възмущаваха се представителите на спа индустрията.


Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пое ангажимент да постави пред кабинета всички въпроси, повдигнати от бизнеса, включително и тези, които са в ресорите на Персенски.
Заради многото теми и въпроси относно използването на минерални води и възможностите за спа, балнео и уелнес у нас в края на годината "Стандарт" ще организира нова дискусия за проблемите на индустрията, обеща главният редактор на "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. На нея се надявам да присъстват представители на всички ресорни министерства - на туризма, здравеопазването, екологията, допълни г-жа Бозукова.

Искат сертификати за екохотели

Всички хотели да си изкарат сертификати, че средата в тях не е електромагнитно замърсена, предложи доц. д-р Красимира Станева, председател на УС на Българската асоциация по геомедицина и геотерапия. Такива в момента имат едва няколко хотела у нас и за тази важна за здравето тема дори не се говори, обясни тя. Според представителя на БУБСПА Сийка Кацарова обаче включването на изискване за подобни задължителни сертификати в наредбата за спа към Закона за туризма излишно ще натовари бизнеса. Хотелите сами трябва да решат какви сертификати да защитават. Всеки един такъв в повече вдига нивото и им дава възможност да търсят нови пазари. Сертификатите обаче не бива да са задължителни, категорична бе Кацарова.

Очакваме гости от чужбина

Петър Паунов
кмет на Кюстендил

За нас е важно да има национална нормативна база, която като част от една европейска стратегия, да постави нашата балнеология и туризъм на много солидно ниво. Ключов акцент в икономиката ни безспорно е туризмът. Той дава шанс за развитие, да приемем хора от цял свят. Ние се надяваме да приемаме гости за рехабилитация в Кюстендил и престоят им да бъде поет от техните здравните каси. Надявам се да намерим национална подкрепа и благодарение на общите ни усилия да бъдем забележими. Надявам се, че в следващите дискусии ще има по-сериозно присъствие от Министерство на здравеопазването и НЗОК, защото там са част от ключовите решения.

Брюксел ни глобява заради директива

Европейската комисия вече е глобила България за неприлагане на директивата за трансгранично лечение на пациенти. Това обяви Сийка Кацарова от БУБСПА. Чуждите граждани искат да се лекуват у нас, защото предлагаме много добри условия и същевременно ниска цена. Ние обаче не сме готови да ги посрещнем, допълни тя. За да се случи това, е нужно директивата да заработи реално и чужденците да могат да се лекуват у нас като престоят и процедурите се заплащат от техните здравни каси. Според народната представителка от ГЕРБ Вяра Церовска в момента се работи по поднормативната уредба, която да позволи това и предстои да бъде подписан договор с Европейската здравна каса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай