Поляха премиера с вода от "Свещения кладенец" (ОБЗОР)

Поляха премиера с вода от "Свещения кладенец" (ОБЗОР) | StandartNews.com

След като провери разкопките в "Стара Плиска":

Борисов окъпа с живата течност и част от министрите си

С вода от "Свещения кладенец", който бликна в Плиска и в който се смята, че цар Борис I се е покръстил, бе "полят" премиерът Бойко Борисов. Вода върху него изля директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров вчера преди обед. А след това Борисов сам окъпа част от министрите си.

"С министрите Лиляна Павлова, Владислав Горанов и Ивайло Московски направихме обиколка из комплекс "Стара Плиска". Преди няколко месеца правителството отпусна 500 000 лева за проучване, реставрация и консервация на археологическия комплекс в първата българска столица. Реставрацията протича в няколко етапа, като ние разгледахме "Свещения кладенец", в чиито води се смята, че е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания. Божидар Димитров ни поля с вода от кладенеца", разказва премиерът. И добави: "Надявам се, комплексът "Стара Плиска" да се превърне в културно-исторически център, където посетителите да виждат поетапно, през вековете, какви събития са се случвали по нашите земи преди 1150 години". Водата в Плиска бликна в края на юни. "Известно е, че кладенецът до средата на ХIХ век е бил действащ. Местното българско християнско население периодично се е събирало там на 2 май, когато е денят на цар Борис и голям празник. Вземали са вода, лекували са се. Понеже турците виждат в това една голяма българска демонстрация, са затрупали кладенеца", обясни и Божидар Димитров.

"Част от комплекса са Голямата Базилика, която е дълга почти 100 метра, тайните входници, които представляват тунели, водещи към дворцовия център, малко дървено укрепление с баня, кръгла каменна площадка и сграда във вътрешния град. Интересно е, че някога първата българска столица се е простирала на 23 квадратни километра и е най-големият град в Европа през VII век. Константинопол, столицата на Източната римска империя по това време, е с площ едва 14,5 кв. км. Плиска е и първият град от камък в Европа след края на Римската империя", разказа още премиерът във Фейсбук днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай