Половината българи: Политици разпалват проблемите с ромите

Половината българи: Политици разпалват проблемите с ромите | StandartNews.com

Всеки четвърти иска мургавите да ги няма, 60% не вярват, че могат да се интегрират

Ромите не могат да се интегрират дори при усилия от страна на държавата. Така смятат 60% от българите в национално представително проучване на "Галъп Интернешънъл", независимо от външно финансиране. То е направено между 26 юни и 2 юли сред 1011 пълнолетни българи в цялата страна. Над половината от запитаните споделят мнението, че политиците нарочно предизвикват проблемите между българи и роми, а 27% не са съгласни с това твърдение. Данните показват, че проблемът с циганите се преплита с традиционното недоверие към елита, коментират от "Галъп".

Откъсването на ромите от останалата част от обществото изглежда застрашително, посочват социолозите. Негативното отношение към циганите не е индивидуално или повлияно от лични преживявания. Нагласите спрямо ромите не се различават съществено в различните групи на обществото. Хората с по-добро положение са по-отчуждени спрямо циганите. Нагласите остават далече от крайности, но будят тревога.

Според социолозите отражение върху резултата са дали и казусите около Гърмен и Орландовци. Дори и в по-спокойна ситуация обаче данните нямаше да се различават съществено, смята "Галъп интернешънъл".
Въпросите, които социолозите са задали, са по-скоро експериментални казуси. Например анкетираните са били помолени да си представят, че партията, която подкрепят, издигне в техния район компетентен и честен кандидат, който е ром. Оказва се, че едва 18% биха гласували за него, а 70% - не.

Социолозите са проверили и други варианти, при които ром е ръководител, началник на полицейско управление, вицепрезидент. Във всички варианти той би събрал подкрепата едва на около 20%, докато около 70% остават на обратното мнение.

Според проучването още по-изразени са отрицателните нагласи в личната сфера. На въпроса биха ли се оженили за ром само 9% отговарят положително, а 85% - отрицателно.

Отношението към ромите не се влияе видимо от степента на образование. Хората с диплома за висше образование не са по-толерантни в сравнение с тези със средно. Отрицателното отношение изглежда още по-значимо в по-големите населени места. Именно в големите населени места циганските общности живеят в гета и това събужда неприязън. Партийните различия също не влияят съществено върху нагласите.
20% от запитаните заявяват, че лично са пострадали от роми, 77% - че не са. Близо половината от интервюираните пък твърдят, че имат познати роми, с които са в нормални, добри отношения. При хората с по-високо образование този процент е по-нисък.

Към началото на юли, когато в Гърмен и Орландовци "кипеше", 34% от анкетираните са намирали сериозна заплаха за етническия етническия мир в България. 47% са смятали, че такава няма. 39% са съгласни с твърдението, че ромите са най-големият проблем на България, 50% са на обратното мнение.

Твърдението, че големите престъпления в държавата се извършват всъщност от българи, а не от роми, се подкрепя от над половината интервюирани, а 24% не са съгласни.

64% приемат твърдението, че "задължение на българското мнозинство е да осигурява равнопоставеност на всички малцинствени групи", а 22% са на обратното мнение.

75% от запитаните са съгласни с твърдението "Циганите са оставени да си мислят, че имат само права", 13% са на обратното мнение. 25% се съгласяват с твърдението "най-добре би било всички цигани да бъдат изгонени от България", 57% са на обратното мнение. 21% пък са съгласни с тезата, че отношението към циганите у нас е несправедливо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай