Половината акции на Цветанов - незаконни

Половината акции на Цветанов - незаконни | StandartNews.com

София. Половината от акциите по времето на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов са били незаконни. Това стана ясно от думите на вицепремиера Цветлин Йовчев след националното съвещание на МВР в четвъртък.

Около 1300 са операциите на специализираните сили на МВР, в които са използвани сила и помощни средства между 1 януари 2009 г. и края на 2013 г. В 700 от тези случаи униформените са прибегнали до насилие и показни арести без да имат основание за това, а за 200 от въпросните акции дори липсва писмено разпореждане, което ги прави незаконни.

"Ще има не само санкции, но и гаранции, че това повече няма да се случва", добави Йовчев.

И заяви още, че ако има данни за извършено престъпление, те ще бъдат дадени на прокуратурата.

Проверка по темата беше разпоредена от Йовчев още през декември.

Вътрешният министър не пожела да коментира кой е бил кръстникът на акциите с цветни имена по времето на ГЕРБ.

Министърът обясни още, че вече има гаранции, че СРС-та не се прилагат незаконно. По повод последните изтекли записи на разговори от срещи той заяви, че от август МВР няма възможност да подслушва. Той определи случващото се като помия и помоли участниците в подобни действия да не вкарват държавата в тях.

Мерките, които ще се предприемат в борбата срещу битовата престъпност, са в няколко насоки, допълни той. На първо място, полицаят трябва да е там, където от него имат нужда, именно заради това изискахме разпределението на полицейските сили, включително и съобразено с времето, в което се извършват престъпленията с концентрацията и характера на тези престъпления.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай