Полицията в Скопие на крак заради Мара Бунева

200 българи пристигат в македонската столица, за да почетат паметта на революционерката

Полицията в Скопие на крак заради Мара Бунева     | StandartNews.com

Скопие Засилени ще бъдат мерките за сигурност днес по обед в македонската столица Скопие. Причината е 85-годишнината от гибелта на българската революционерка Мара Бунева, известна като борец срещу сръбската окупация на Вардарска Македония.

Около 200 души от София заминават рано тази сутрин за македонската столица, където в 12 ч местно време в църквата "Свети Димитър" ще бъде отслужена панихида. "Македонските власти са известени и са дали нужното разрешение", заяви пред "Стандарт" Стефан Грънчаров от организационния комитет на ВМРО. По думите му много полицаи ще следят за нормалното протичане на честването. "Миналата година бяхме 150 българи, като ни охраняваха около 150 полицаи. Тази година сме повече и вероятно органите на реда ще бъдат повече", добави той.

Към българите ще се присъединят и местни от цяла Македония. На лобното място на Мара Бунева на Камен мост на Варадар ще бъдат положени цветя и ще бъде поставена нова паметна плоча. "Има само остатъци от плочата, която сложихме миналата година", казва Стефан Грънчаров.

"Не би трябвало да има инциденти и искрено се надявам всичко да премине както трябва", казва председателят на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов, който е главен организатор на проявата. Младенов се надява местните да бъдат по-многобройни тази година. "За съжаление тук е такава сиромашия, че не всички, които искат, биха могли да дойдат", споделя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай