Полицаи и пожарникари готвят протест заради пенсионирането

Полицаи и пожарникари готвят протест заради пенсионирането | StandartNews.com

София. Полицаи и пожарникари заплашиха с протести заради плановете за отпадане на ранното пенсиониране в системата на МВР. От синдикалната федерация на служителите в МВР и пожарникарския синдикат „Огнеборец" се противопоставят на решението на служебния кабинет с аргумента, че това поражда напрежение в сектора на сигурността.

Според тях премахването на облекчението трябва да бъде съгласувано със синдикалните организации.

"Искаме незабавно да бъде публично оповестен истинският вносител на предложението, както и чия политика той обслужва. Синдикалната федерация на служителите в МВР ще се противопостави категорично на всякакви опити да бъдат ограничени социалните права на нейни членове с всички позволени от закона средства - ако се наложи, в най-крайните и безкомпромисните им форми", пише в отвореното писмо.

Те дори настояват за оставката на министъра на труда заради „погазването на принципите на социалния диалог".

Служебното правителство с премиер Георги Близнашки прие решение, което би сложило край на ранното пенсиониране на полицаи и военни, ако бъде прието и от бъдещия парламент.

Те е станало факт на последното заседание на правителството, като исканите промени трябва да залегнат в Кодекса за социално осигуряване (КСО), става ясно от публикуваната стенограма.

Сега служителите в Министерството на отбраната, ДАНС и полицията се пенсионират при определен брой години стаж. Кабинетът предлага режимът да се промени и уеднакви със стандартните условия за пенсиониране, тоест при навършена възраст и осигурителен стаж. Сега военни и полицаи се пенсионират при 27 г. стаж, от които 2/3 трябва да са в системата. Това позволява и по-ранното им пенсиониране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай