Полените ни мъчат от април до август

Полените ни мъчат от април до август | StandartNews.com

Сезонът на пухчетата предизвиква сърбежи в гърлото и сълзене на очите

Рецепти с лук, чай от коприва и мащерка облекчават симптомите

Въпреки студеното време пролетта вече е в разгара си. Започнаха да цъфтят цветята, дърветата прецъфтяха. Пухчета хвърчат във въздуха и освен "снежната" пролетна красота, създават проблеми на всички страдащи от сенна хрема. Почти всеки трети човек е алергичен към прашеца на растенията, сочи статистиката. Вдишването или попадането на полени в очите може да предизвика сериозни симптоми у хора, които са алергични, твърдят специалисти. Сенната хрема протича с различни симптоми.

Това са често кихане,

течащ нос или сърбежи, непрекъснато сълзене на очите

сърбежи в гърлото, небцето и ушите, загуба на концентрация, общ дискомфорт. Мъките с кихането и кашлянето започват още през април, продължават през май, а понякога и до август. Човек може да се разболее от сенна хрема от ранна пролет до късно лято, в зависимост от полените, към които е алергичен. Най-разпространени през пролетта са полените на ясена, брезата и дъба. От май до август пък е цъфтежът на тревите. Към техните полени също могат да се развият алергии. Ливадната трева, тимотейката и райграсът са най-опасни за алергичните. Понякога в края на лятото и началото на есента изключително остра хрема може да предизвикат семена от коприва, лапад, пелин и живовляк.

Често сенната хрема се проявява в семейства, в които има и други членове, страдащи от алергии. Най-ранните й прояви са в тийнейджърска възраст. Най-силно тя се усеща в периода

между 25- и 30-годишна възраст

Лекарите препоръчват за лечение антихистаминовите таблетки и спрейове, които облекчават течащия нос, кихането и сърбежите, както и противовъзпалителни спрейове и капки за нос. Друг вариант са противоалергичните спрейове и капките за очи. Те спират развитието на алергичната реакция. Ако пък носът е запушен, могат да помогнат отпушващи носа хапчета и спрейове. Някои от тези медикаменти се продават свободно в аптеките, други се изписват с рецепта. Може да се наложи човек да използва комбинация от няколко лекарства. Ако симптомите останат остри, въпреки лекарствата, може да се наложи имунотерапия за притъпяване на чувствителността към полените. Ежедневният прием на пробиотици може да промени отговора на имунната система към растителните полени - основен фактор в сенната хрема. Желаният ефект обаче не може да се постигне много бързо.

А може да помогнат и бабините лекове.

Моментален ефект на облекчение при запушен или течащ като из ведро нос може да се постигне, като хапнете лук или като капнете във всяка ноздра по капка сок от него. Същият ефект има и приемът на чесън. Правете си инхалации с лайка, която има силно изразен антибактериален и антивирусен ефект. Парна баня с тази лековита билка ще облекчи затрудненото дишане в резултат от запушването на носа.

За да облекчите дишането, към половин лъжичка хрян се прибавят няколко капки лимонов сок. Тази смес се приема преди сутрешното и вечерното хранене. И при затруднено дишане лукът помага. Не е особено приятно, но ефикасно да прочистите синусите с пиенето на смес от прясно мляко и прясно изцеден лучен сок. Към половин литър затоплено прясно мляко се прибавя лъжица настърган лук. Изпива се, докато е топло. Ще се почувствате добре още при първия прием.

Преди да излезете от вкъщи, вземете клечки за уши, напоени добре с най-обикновено олио или друга мазнина. С тях добре намажете ноздрите от вътрешната страна, за да бъде лигавицата колкото е възможно по-покрита. Специалистите съветват да не прекалявате с натискане на клечките във вътрешността на носа, за да не се нараните. Ако планирате да се задържите дълго време на открито,

вземете със себе си малка бутилка с олио

и няколко клечки за уши, така че ако е необходимо, процедурата да се повтори.

Така алергените ще се залепват на омазнената лигавица, тоест по един "щит", който ще предпази лигавицата на носа и няма да се случи обичайната бурна реакция. Когато се върнете отново у дома, измийте носа и впръскайте разтвор от морска сол (солена вода), или просто го прочистете по ваш си начин (с парни инхалации, например).

Пийте всеки ден чай от коприва и мащерка. Две пълни супени лъжици коприва и една супена лъжица мащерка, прибавете към половин литър вряща вода. Махнете от котлона и оставете да престои 20-ина минути. Прецедете и пийте от чая 3-4 пъти през деня.

СЪВЕТИ:

Ако страдате от сенна хрема, следвайте съветите, които могат да ви предпазят от неприятния досег с полени:

- Не излизайте навън, ако съдържанието на полени във въздуха е твърде високо.
- Рано сутрин и късно вечер не отваряйте вратите и прозорците вкъщи, защото тогава полените са най-много.
- Особено рано сутрин избягвайте парковете и градините. Не лягайте върху прясно окосена трева.
- Избягвайте дърветата или тревите, към чиито полени сте алергични.
- Носете слънчеви очила, за да ограничите максимално възможността от досег на полените с очите.
- Ако поставите малко количество вазелин в носа, ще намалеят симптомите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай