Поклонически туризъм тръгва от Граово

Форум в Църногорския манастир събра власт, духовници, бизнес и учени

Поклонически туризъм тръгва от Граово | StandartNews.com

Първи маршрут за поклонически туризъм тръгва от етнографската област Граово. Тя се намира в област Перник и в нея има 139 църкви и параклиси, 29 манастира, 70 оброчища и над 65 места с лечебни води. Това стана ясно на дискусията "Развитие на културно-историческия и поклоническия туризъм в Пернишко", която се проведе в Църногорския манастир.

В петък бе даден старта на първия Църногорски събор, който този уикенд се очаква да събере хиляди българи. "Развитието на поклоническия туризъм ще укрепи вярата ни и ще обедини българите на база на православието", заяви областния управител на Перник Ирена Соколова, под чийто патронаж се проведе форумът. Тя припомни, че етнографската област пази в историята си светли моменти от високия български дух и самочувствие. Изпълнителна власт, духовници, неправителствени организации, бизнес, местна власт и учени се обединиха около мисията възможно най-скоро да бъде направен маршрутът. С помощта на Програмата за селските райони и с пълната подкрепа на министър Порожанов, вече ремонтираме над 10 църкви и манастири в региона, заяви игуменът на църногорския манастир архимандрит Никанор. Софийската епархия ще благослови изпращането на достатъчно монаси, за да се оживят духовните обители и да се продължи вярата, увери викарият на Софийската епархия епископ Поликарп. Министерството на труда и социалната политика е готово да реализира специална програма за трудова заетост за църкви и манастири, каза заместник-министърът на труда Зорница Русинова.

Специална междуведомствена работна група за развитие на поклоническия туризъм да бъде създадена в най-скоро време, настояха участниците във форума. Трябва да бъде подпомогнат и пилотният проект около Краище. Още в понеделник архимандрит Никанор ще внесе искане за това до министъра на културата Боил Банов. Дотогава той ще бъде подробно информиран, каза шефът на дирекция "Културно наследство" Екатерина Джумалиева. Никанор ще внесе писмо с 6 точки, които включват искания за ускоряване на отговорите относно преписките, които се отнасят по ремонти на манастирите и църквите, както и съдействие за по-бързо съгласуване на проектите, които са одобрени от програмата за развитие на селските райони.

Създаването на първия маршрут за поклонически туризъм не случайно е в Западните ни покрайнини и ще бъде с марката "Западни Балкани", каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, която беше модератор на дискусията. Тя припомни, че форумът се провежда непосредствено след края на българското европредседателство, където основен акцент бяха разширяване на икономическото и духовното сътрудничество в страните от Западните Балкани. "Богатото културно-историческо наследство на страната ни в момента може да бъде видяно и в Лувъра, и в Третяковската галерия", допълни Бозукова. Тя припомни, че само преди седмица на срещата 16 плюс 1, китайският премиер е останал очарован от артефактите у нас и е призовал китайците да посетят България. Правенето на смесен маршрут, включващ църкви и манастири в България и Сърбия, е удачен начин да привлечем азиатски туристи.

Министърът на туризма Николина Ангелкова вече е заявила, че ще включи Граовския поклонически маршрут в туристическите турове.

Възстановяват Кладнишкия

Средства за възстановяване на Кладнишкия манастир поиска кметът на Перник Вяра Церовска. След опустошителното земетресение много храмове в областта ни пострадаха, особено в Дивотино и Люлин, но най-притеснително е състоянието на Кладнишкия манастир. С поклоническия туризъм можем да върнем българите към духовността, подчерта Церовска. Тя разказа как Църногорският манастир е израснал пред очите й и от малка порутена сграда се е превърнал в духовен център. Церовска благодари за това на архимандрид Никанор.

Заселват монаси в духовните обители

Основна грижа на Негово Светейшество патриарх Неофит и на цялата Софийска митрополия е да възкреси монашеството. Това каза по време на дискусията в Църногорския манастир епископ Поликарп, викарий на Софийската митрополия. По различни програми църквата търси послушници, които могат да се посветят на монашеството. Социалното министерство дава възможности, от които манастирите могат да се възползват като работодатели, заяви зам.-социалният министър Зорница Русинова. Тя съобщи, че в Троянския манастир вече е приключил проект по програма "Ново работно място", 14 души са преминали обучение и работят в светата обител.

Областните управители вече имат правомощия да организират дискусии, на които да събират желанията на бизнеса за кадри. Манастирите могат да подават своите заявки чрез тях до нас, каза още Русинова. По програма „Работа", която е за общини с безработица над средната, са предвидени 80 милиона лева. С тях ще бъде осигурена заетост на 8000 души. Има свободни места, тъй като до момента са наети 3 000. Зам.-министърът препоръча на манастирите да се включат и в ОП „Човешки ресурси", която дава възможност на работодателите да обучават и привличат персонал от бюрата по труда за сметка на държавата. Млади хора от художествените училища пък могат да бъдат наемани по програмите за младежка заетост, за да възстановяват стенописи и да реставрират храмове, посъветва още Русинова.

Монашеството създава живата връзка с поклониците, кара ги да се връщат отново в светите обители. Затова Н. Св. Неофит поощрява и благославя както създаването на маршрут за поклонически туризъм в Краище, така и първият Църногорски събор, заяви още епископ Поликарп. Манастирите имат екологично чиста продукция, която хората предпочитат да купуват не само защото тази храна е здравословна, но и защото е благословена, каза още епископ Поликарп. Църногорският манастир носи това име, защото в миналото нивите са почернявали от работници-монаси и послушници. Длъжни сме да възкресим това, заяви и шефът на КРИБ Перник Георги Милев.

Барбукова първа дала идеята

Бизнес дамата Весела Барбукова, която е родом от Земен, първа дала идеята за създаане на поклоннически маршрут и духовен събор в област Перник още през 2015 г. "Тогава отправната ни точка бе само Земен. Но областният управител Ирена Соколова и игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор, както и бизнесът в областта, прегърнаха и надградиха идеята, която прерастна в първия Църногорски събор в сърцето на Краище. И днес аз съм най-щастливият човек", каза Барбукова. Тя обърна внимание на факта, че за да се развива поклоннически туризъм, на първо място трябва да се оправят пътищата. Второто е дигитализация, каза още бизнесдамата и препоръча да бъдат направени повече сайтове и рекламни филми за уникалните обекти в област Перник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай