Похарчили сме над 120 млн. лв. покрай Великден

Похарчили сме над 120 млн. лв. покрай Великден | StandartNews.com

Вече са ясни и първите сметки колко общо сме похарчили за Великден. За четирите почивни дни само през дебитните си карти сме похарчили над 120 милиона лева и то само в България.

Данните са на националния картов оператор "Борика". В чужбина с карти от български банки са платени още около 14 млн. лева. Празниците са време за олекване на джобовете и за търговците, и за купувачите. За да закърпим дните до края на май, според психолозите, финансовите ни пътища са два. Следпразничните изводи носят парична тъга на бизнеса.

"Колкото повече почивни дни, толкова по-зле за малкия и среден бизнес", смята Ивайло Драмкин, собственик на автосервиз. Въпреки това Ивайло решително е преценил, че има по-важни неща от печалбата на сервиза му. "Като вярващ човек, реших, че няма да работим по тези празници", добавя Ивайло Драмкин.

Признава, че когато почива харчи повече, отколкото изкарва, когато работи. И не брои загубите, за да не си разваля празниците. "Доста е като пари, много малко хора могат да си позволят да почиват 14 дни. Няма как да се навакса това нещо, остава в миналото", казва още Ивайло Драмкин, цитиран от Нова телевизия.

Наваксването става по два начина, според психолозите. "Ако имам един бюджет и за обувки, и за агнешко, и за букет на любимата, най-вероятно след Гергьовден букетът ще е по-малък. Има и друг принцип: Чърчил казва: като не ти стигнат парите или като свършат, трябва да работиш повече", обяснява психологът Никола Йорданов.

Въпрос на избор кое ни е по-удобно - двойни усилия или харчове наполовина. Но има и предупреждение: да не разчитаме много седмицата след празниците да ни донесе приходи.

"Дори германците, които са много дисциплинирани и имат система за качество - в понеделник, след мача, след напиването, общо взето качеството е малко по-ниско", добавя психологът Никола Йорданов.

Печеливши празниците са за курортите и заведенията. И за хората, които са надраснали "синдрома на бедността" - презапасяването с храна.

"Няма нужда да купуваш две агнета, защото някой щял да дойде. и да дойде - ще му сложиш нещо друго", казва още психологът.

А загубите са за държавата. "Като има празници няма много глоби и скоби в центъра на София, може би КАТ и тия с паяците губят най-много, когато София се поопразни", добавя той.

По данни на "Борика", най-много пари сме похарчили с карта миналия петък, а най-малко - на самия Великден - тогава вместо пред банкомата сме седели на масата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай