Погребват останките на жертвите от Горни Лом

Погребват останките на жертвите от Горни Лом | StandartNews.com

Видин. От началото на този седмица семействата на загиналите на 1 октомври т.г. при взрива във фабриката за боеприпаси „Миджур" в село Горни Лом получават останките им, съобщи окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева. Всички те са идентифицирани чрез ДНК.

Близките на загиналите сами организират погребенията. Най-напред са предадени контейнерите на загиналите от Чипровци, а след това – и от Монтана. В петък останките получи семейството на Михаил Димитров, който единствен е от Горни Лом. 30-годишният мъж ще бъде погребан в неделя. В понеделник ще получат останките на родителите си братята Павел и Иван Иванови от село Средогрив и тогава ще помислят за погребението. Те загубиха и двамата си родители – Иван и Венера Георгиеви.
Семействата са пожелали да погребат близките си в гробищните паркове в селищата, където са живеели, а не на общо място в Горни Лом.

Кметът на Монтана Златко Живков обяви, че общината поема разходите по погребенията на жертвите от Монтана. Те са най-много – 6 от 15-те загинали.

Общината в Чупрене разпредели между семействата на 15-те средствата, които са събрани в национална дарителска сметка. Тя беше открита на 2 октомври от общината. До 17 декември в нея са постъпили 16511 лв. Те са дарени от фирми и граждани в първите дни след трагедията. През последния месец постъпления няма, поради което общината е решила да закрие сметката.
Искахме да дадем парите на семействата – за всеки по 1108 лв., преди Коледа, но това не може да стане, съобщи кметът на общината Ваньо Костин. Наследниците са повече от един – при някои от загиналите – по 3 – 4, което забавя предаването на парите. Всеки трябва да представи своя банкова сметка, а общината да раздели палагащата се сума между тях. Надявам се до 5 – 6 януари всеки да си получи парите, каза Костин.

Национални дарителски сметки са открити и на имената на децата-сираци, чиито родител е сред загиналите. Те обаче са лични и общината в Чупрене не може да се разпорежда с тях, допълни кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай