Подвижни бариери за 7,2 млн. лв. пренасочват трафика при инциденти на "Тракия"

Подвижни бариери за 7,2 млн. лв. пренасочват трафика при инциденти на "Тракия" | StandartNews.com

"Умен тунел" ще пази от допълнителни инциденти и задръстване на трафика при катастрофи. Поръчката за въвеждането на уникалната за страната ни система за автоматична идентификация на инциденти /Automatic Incident Detection – AID/ е направена от Агенция "Пътна инфраструктура". След заработването на системата подвижни бариери ще управляват и пренасочват трафика от едната тръба на тунела в другата. Системата ще бъде внедрена в тунела "Траянови врата" на магистрала "Тракия.

В съоръжението ще бъде монтирано ново LED осветление, електронни информационни табели, светофарни уредби, хоризонтална и вертикална сигнализация и метеорологични станции при порталите на съоръжението, които да гарантират повишаване на пътната безопасност. В допълнение на магистрала "Тракия" ще бъдат поставени и 40 информационни табели, по 20 в посока София и още толкова в посока Бургас. Чрез табелите шофьорите в реално време ще се информират за възникнало събитие на пътя. С изпълнението на проекта за първи път ще бъдат монтирани и камери за измерване на средна скорост и мониторинг на трафика на определени участъци от магистралата. Камерите за средна скорост позволяват на контролиращите органи да отчитат скоростта, с която автомобилите преминават през отделни участъци, а не просто измерването й в рамките на няколко метра. Целта на мерките е да се гарантира спазване на ограниченията за скорост от страна на шофьорите.

Друга новост е монтирането на сензори за претегляне на моторните превозни средства в движение. Това ще позволи да се филтрират претоварените превозни средства и да се даде възможност за повече на брой, по-бързи и по-ефективни проверки. Очаква се по този начин значително да се намали износването и увреждането на пътната настилка и съоръженията на пътя.

Индикативната стойност на поръчката е 7 261 500 лв. без ДДС. Системата трябва да бъде въведена в експлоатация година след подписване на договора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай