Подозират за финансови измами в скандала в Ковачевци

Подозират за финансови измами в скандала в Ковачевци | StandartNews.com

Перник. В Регионалния инспекторат по образование в Перник няма нито един документ за това, че децата от бежанския лагер в Ковачевци са минали курсовете по български език, за които държавата плаща. Това обяви директорът на инспектората Ваня Коконова пред "Дарик".

По думите й курсове се провеждат три пъти в седмицата, от януари до сега. Документи обаче няма.

Те не знае кога са започнали курсовете, кой ги е провеждал, колко деца са обучавани, нито пък има документ за всичко това.

Коконова призна, че може да се правят финансови измами с държавни пари, но обясни, че се надява от бежанския лагер да бъдат честни с нея.

„Децата са обучавани по български език, която информация имаме от коменданта на центъра, но не са им издадени удостоверения или някакви други документи, с които да се удостовери официално този факт. Т.е. единствено по устна информация от коменданта мога да кажа, че са минали обучение по български", каза Коконова.

Тя посочи, че комендантът не е съобщил защо децата нямат документ. „Аз вчера съм го по,молила да предприеме нужните мерки. Обученото се прави от Държавната агенция за бежанците, но в този случай, доколкото съм запозната, с една неправителствена организация са наети учители", посочи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай