Почитаме жертвите на Холокоста

Почитаме жертвите на Холокоста  | StandartNews.com

Светът отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. През 2015 г. се навършват 70 години от освобождаването на Аушвиц – един от най-страшните концлагери на нацисткия режим.

Нацистите са избили около 6 милиона евреи, роми, хомосексуални, хора с увреждания и политически опоненти, по време на Втората световна война. По-голяма част от хората са умрели в трудови лагери.

Българският президент Росен Плевнелиев ще участва във възпоменателните церемонии, посветени на жертвите на Холокоста в Чешката република и в Република Полша. Това съобщиха от пресцентъра на президентството. И уточниха, че държавният глава ще направи обръщение пред Сесията на държавните ръководители в рамките на Четвъртия международен форум „Let my people live!". Той се провежда в Прага и е посветен на паметта на жертвите на Холокоста през Втората световна война.

Президентът ще вземе участие и в „Марш на мълчанието" в Краков, Република Полша, с който ще бъде отбелязана 70-годишнината от освобождаването на бившия концентрационен лагер „Аушвиц". В делегацията, водена от българския държавен глава ще бъде и председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти.

Участие в церемонията ще вземат федералният президент на Република Австрия д-р Хайнц Фишер, кралят на Кралство Белгия крал Филип, федералният президент на Федерална република Германия Йоахим Гаук, президентът на Република Малта Мари-Луис Колейро Прека, министър-председателят на Кралство Нидерландия Марк Рюте, министър-председателят на Кралство Норвегия Ерна Солберг, престолонаследникът на Кралство Норвегия принц Хаакон, президентът на Република Словения Борут Пахор, министър-председателят на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, престолонаследникът на Кралство Швеция принцеса Виктория.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай