Почитаме Св. преподобни Максим Изповедник

Почитаме Св. преподобни Максим Изповедник | StandartNews.com

На 21 януари Българската православна църква почита Св. преподобни Максим Изповедник, Св. мъченик Неофит и Св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила.

Свети преподобни Максим е велики подвижник за Христовата истина и защитник на чистотата на православната вяра и един от най-големите и почитани църковни учители на Православието.

Проявил се като смел и непоколебим защитник на чистотата на вярата в Нашия Спасител и Господ Иисус Христос, засвидетелствал и запечатал верността си към Него с мъченическия подвиг на изповедничеството. Дълбоко ерудиран и проникнат от духа на светоотеческото богословие, познаващ отлично богатото съдържание на Христовото учение, духовното наследство и дълбоките корени на Църковното предание, св. Максим се проявил в едно смутно за Църквата време на заблуди и богословски спорове като плодовит християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата.

В историята на Църквата от епохата на Веленските събори и развитието на Православното догматическо учение по време на христологическите спорове през VІІ в. преп. Максим Изповедник се откроява като най-авторитетния богослов и учител, който се изправя смело срещу еретическите заблуди на моноенергизма и монотелитството. Тези нови христологически ереси се отклоняват от истините на православното догматическо вероучение и чрез държавната и политическа намеса на императорския двор сериозно засегнали единството на Църквата и смутили живота на Християнския изток.

Днес имен ден имат Максим, Максимилиан, Агнеса, Валери и Валерия. Валери от латински означава силен, здрав.

Българският патриарх Неофит също празнува имен ден. По този повод от 9.30 ч. в храма "Св. Неделя" ще бъдат отслужени литургия и молебен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай