Почина жена след тежката катастрофа на "Цариградско"

Почина жена след тежката катастрофа на "Цариградско" | StandartNews.com

София. Една от пострадалите жени при тежката катастрофа на бул. „Цариградско шосе" е починала тази нощ.

"Жена на 25 години, която беше докарана в клинична смърт, успяха екипите да я стабилизират, но след много тежка борба към 02:15 часа пострадалата почина. Третата жена, която е докарана в болницата е майката на детенцето, която е в стабилно състояние в момента, но е с много тежка политравма – счупен таз, счупени крайници. Борбата продължава." Това заяви директорът на болница „Света Анна" д-р Димитър Димитров.

60-годишен мъж с фрактура на една от костиците на дясното ходило е бил гипсиран, но е отказал хоспитализация. Човекът се е прибрал вкъщи, а освен него, 43-годишна пациентка с 2 счупени ребра контузия на дясната китка и на дясната подбедрица, както и 34-годишна дама, която е с контузии на двете ходила и на лявата китка, са били пуснати от „Пирогов". В болницата остава 28-годишна жена, която е с лека черепно-мозъчна травма. Тя има и малка рана на главата, за която медиците са се погрижили веднага след постъпването й в болницата.

Пред БНТ собственикът на фирмата, към която работи шофьорът на такисто, потвърди, че неговият служител е бил пиян на работното си място и уточни, че документите на колата са били изрядни.

Очевидец, който видял как таксиметровата кола криволичи по „Цариградско", разказа за тежката катастрофа пред бТВ. Той е лекар и веднага е отишъл на мястото, за да окаже първа помощ на пострадалите. Медикът обясни, че гледката е била потресаваща. Друг човек, който е бил наоколо, обясни, че е имало близо 30-40 човека на спирката. Медикът е направил бърз оглед на пострадалите, след което установил кои са в по-критично състояние. Други очевидци са помогнали на лекаря докато дойде линейката. Човекът обясни, че бърза помощ е пристигнала със закъснение около 20 минути, първоначално на мястото дошла само медицинска сестра. Оказало се, че линейката е карала с 160 км/ч и е идвала от селата около София.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева, която отиде да види пострадалите и да се запознае с тяхното състояние, отрече да е имало закъснение на колите на спешната помощ. 

Лекарят, който оказал първа помощ на пострадлите обясни още пред бТВ, че от бърза помощ се чудили къде да закарат хората, а 6-годишното дете, което все още се бори за живота си, е било закарано веднага в болница „Св. Анна".

„Час и половина вече продължава операцията. Мозъкът е разбит, има травми по крачетата и по гърдичките - критично състояние. Майката на детето също е ранена, но е значително по-добре", обясни пте бТВ д-р Димитър Димитров от Окръжна болница. Освен "Света Анна", ВМА, ИСУЛ и "Пирогов" поеха пострадали при тежката катастрофа, допълни той.

Пред бТВ таксиметров шофьор разказа, че шофьорът, който помете спирката на бул. „Цариградско шосе", имал проблеми с алкохола и често карал в нетрезво състояние. Човекът пожела да запази анонимност и алармира, че таксиметровите компании не осъществяват качествен подбор на шофьорите на таксита в столицата. Психо-удостоверение за водач и свитделество за съдимост се изкарват лесно, казва шофьорът. Според него, много често таксиджиите карат повече от 14 часа, за да могат да изкарат пари за лизинг, за прехрана, преуморяват се, но продължават да карат.

Георги Гелев, шеф на спешна помощ коментира информациите, че има закъснение на линейки. „При нас сигналът постъпва в 08:25 ч., една минута по-късно", обясни пред бТВ той. Първата линейка е дошла за пет минути след подаване на сигнала, втората в 20:40 ч., а третата в 20:46 ч., уточни Гелев.

Шест линейки са пристигнали на мястото на катастрофата, седма е била в готовност да тръгне, но не е имало нужда от тях, допълни шефът на спешната помощ. „По никаква причина нито една линейка не се е забавила. Линейките не са били забавени заради стачките, увери Гелев и уточни, че маршрутът на колите не е бил по „Цариградско шосе", а всяка от тях се е намирала в различни точки на столицата.

Инспектор Иво Писанов, зам. Шеф на КАТ каза пред бТВ, че конкретния случай не може да се коментира, защото има образувано досъдебно производство. „Ще попречим на работата на разследващите полицаи", обясни Писанов. Дрегерът е показал 1,8 промила, допълни той, но не пожела да коментира повече подробности за самоличността на пияния шофьор. Шофьорът е задържан за 24 часа и се очаква скоро да излезе кръвната проба. Писанов каза пред БНР, че има 13 пострадали, между които двама са в много тежко състояние. Работят по изясняване причините за трагедията от вчер. Шофьорът на таксито има акт за каране в нетрезво състояние от 1998 година. По повод тежката катастрофа столичният КАТ-Пътна полиция ще даде пресконференция. Тя ще се състои в 13:00 часа в сградата на отдел „Пътна полиция" – СДВР, кв. Дървеница.

Очаквайте подробности малко след 13 часа!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай