Почина проф. д-р на историческите науки Димитър Савов Овчаров

Почина проф. д-р на историческите науки Димитър Савов Овчаров | StandartNews.com

След дълго и тежко боледуване на 23 май почина доайенът на българската археология проф. Димитър Овчаров. Баща на археолога проф. Николай Овчаров и съпруг на известната историчка и писателка д-р Мария Овчарова.

Той е роден на 28 април 1931 г. в София. Учи във ІІ-ра Мъжка (днес 22-ра) гимназия, а през 1956 г. завършва „история" с профил „археология" в Софийския университет. След това работи като уредник в Исторически музей-Велико Търново, а след това заедно със съпругата си създават Исторически-Музей-Търговище, чиито първи директор става. През 1968 г. започва работа във Военно-историческия музей в София, а от 1973 г. е в Националния археологически институт с Музей-БАН, където се пенсионира като професор през 2001 г. През това време той ръководи Секцията по средновековна археология и е Директор на Археологическия музей към НАИМ-БАН.

Научните интереси на проф. Димитър Овчаров са в областта на българското Средновековие. Вниманието му е насочено към средновековното изкуство, езическата религия на прабългарите, характера на военната и култовата архитектура. Защитава дисертация за научната степен „доктор" на тема „Ранновизантийското крепостно строителство в българските земи V-VІІ в." (1973 г.) и дисертация за научната степен „доктор на историческите науки" на тема „Средновековните рисунки-графити от българските земи – извор за историята, материалната и духовната култура" (1987 г.) Автор е на десетки книги и на стотици научни статии, издадени в България и чужбина.
За дългата си кариера е ръководител на разкопките на 15 археологически обекта като Мисионис край Търговище, крепостта Урвич край София, най-големия прабългарски вал „Еркесията". Особено важни са многогодишните проучвания във втората българска столица „Велики Преслав, на които той е ръководител. Заедно с Николай Овчаров и Живко Аладжов, там той разкрива останките от Дворцовата църква и Патриаршеския дворец от времето на цар Симеон Велики.

За несъмнените си приноси проф. Димитър Овчаров е удостоен с орден „Стара планина", ІІ степен. Почетен гражданин е на Търговище.
Поклонението ще се извърши на 27 май (понеделник) от 11 часа в ритуалната зала на Централни Софийски гробища.

Вечна му памет!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай