Почина писателят Йордан Василев

Почина писателят Йордан Василев | StandartNews.com

Писателят Йордан Василев почина на 82-годишна възраст. Той е издъхнал в кардиологичното отделение на Правителствена болница, съобщава БНР.

Йордан Василев е български литератор и политик. Роден е на 26 септември 1935 г. Семейството му е изселено от София през март 1948 г. - първо в Радомир, после в Троян. Софийското им жителство е възстановено през 1964 г.

Завършва българска филология в Софийския университет. По време на следването си е изключен от висшето учебно заведение след въстанието в Унгария през 1956 г.

От 1966 г. започва работа в отдел „Критика" на сп. „Септември". През 1967 г. го уволняват заради ръкопис на статия. След това започва като уредник в сп. „Литературна мисъл", но и оттам е уволнен.

Специалист е в Института за литература на БАН. Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 г.

Василев беше активен деец на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, както и в СДС.

През януари 1990 г. е натоварен от ръководството на СДС да бъде главен редактор на новия в. „Демокрация". На този пост остава до края на август 1990 г.

Избран е за председател на Националния клуб за демокрация. През юли 1991 г., заедно с част от клубовете, напуска Федерацията на клубовете за демокрация и остава в СДС-национално движение.

Депутат в Седмото Велико Народно събрание, член на „групата на 39-те". Отказва да подпише новата Конституция. Народен представител е и в 36-ото Народно събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай