17:09 ч.

01.09.10

1 мин.

589

0

0

Почина известният астроном проф. Шкодров

Почина известният астроном проф. Шкодров

Шумен


На 31 август 2010 г. почина видният български астроном проф. дфм Владимир Шкодров. Проф. Шкодров е ректор на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" от 1991 до 1994 г.  и негов почетен доктор,  дългогодишен преподавател във Факултета по природни науки, доайен на обучението по астрономия, пише в специалното прессъобщение на университета.


Директор на Института за обучение на докторанти на Българската академия на науките и е почетен гражданин на Шумен. По негова инициатива преди 10 години бе създаден Астрономическият център на Шуменския университет.


Проф. Шкодров  успя да нареди Шумен между малкото звездни селища в света, като кръсти на името на града астероида, който откри през 2007 г. Шуменският университет  завинаги ще пази в благодарната си памет светлия спомен за проникновения изследовател, за взискателния и добронамерен учител, се казва още в съобщението на ректорското ръководство.


Кметът на Шумен Красимир Костов и председателят на Общинския съвет Даниела Русева също изпратиха съболезнователна телеграма до семейството на астронома.


Биляна Веселинова


 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент