Побойникът Пиже остана без имунитет (ОБЗОР)

Побойникът Пиже остана без имунитет (ОБЗОР) | StandartNews.com

Трима с обвинения за нападението над журналисти в Самоков

Кандидатът за общински съветник от ДПС в Самоков Трайчо Василев-Пиже, вече известен като побойник на журналисти, остана без имунитет. Днес следобед ЦИК свали неприкосновеността му и даде разрешение за задържането и привличането му като обвиняем. Василев, синът му и хора от ромската махала налетяха във вторник на екип от Нова ТВ, който беше отишъл на място, за да вземе интервю от него. Нападателите биха шофьора и оператора, счупиха камерата и повредиха колата на телевизията, а репортерът Надя Ганчева беше блъскана грубо. Василев преди време бе заснет при разследване на телевизията как организира частно енерго в ромската махала в Самоков. По случая веднага е образувано досъдебно производство за извършено престъпление. Полицията задържа петима души. На трима от тях бяха повдигнати обвинения за хулиганство. След атаката ДПС сне доверието си от Василев.

До 5 г. затвор предвижда законът за хулиганство, когато деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Обвинените за атаката срещу журналистите са трима - криминално проявените и осъждани Ангел Ангелов на 48 г., И.В. на 23 г., както и синът на Пиже - 24-годишният Владимир Антонов. Точно той беше един от хората, проявили най-голяма агресия спрямо репортера Надя Ганчева, оператора Михаил Кръстев и шофьора Валентин Иванов.

Във вторник от държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитета на кандидата за общински съветник Трайчо Василев да бъде задържан и привлечен като обвиняем за хулиганство. От доказателствата по делото се установява, че единият от извършителите на хулиганските действия е именно той. Случаят се разследва от Районната прокуратура в Самоков. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитват се свидетели - очевидци на престъпленията. Към доказателствата по делото е приобщен и видеоматериалът, на който са заснети част от престъпните прояви.

Днес депутатът от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат' Сали, се извини от името на цялата партия на екипа заради побоя в Самоков. Той обясни в студиото на Нова ТВ, че общинското ръководство на ДПС в Самоков е предложило Василев за кандидат за общински съветник. "Всеки български гражданин има право да участва, независимо от миналото си", категоричен бе той. Методиев потвърди, че в ДПС са

знаели, че Василев е осъждан 7 пъти

а срещу него има и висящо дело за нападение над полицай. Те вярвали обаче, че Пиже може да е полезен и отговорен към собствения си квартал, както и че може да бъде превъзпитан. "Работеше за последно като дървосекач, с основно образование е. Но да не се връщаме в миналото на човека, гледаме качествата му. Наблюдавахме го от доста години и видяхме, че имаше подобрение в поведението му", каза още Методиев. Според него Василев щял "да бъде рентабилен" за квартала като общински съветник. Трайчо съдействал за постъпването на роми в училищата и детските градини. Концепцията му за развитие пък била просперитетът на младото поколение на квартала. Всъщност в студиото Методиев се

оплете с термините и нарече "концесия"

перспективното виждане на кандидата за общински съветник за бъдещето на ромите в района. "Твърдя, че няма кражба на ток в махалата. Проведохме срещи с ЧЕЗ във връзка с проект за изграждането на нова електропреносна мрежа", каза още Методиев. Той заяви, че няма други осъждани в листата на ДПС. Справка в нея показва, че друг интересен кандидат е Борис Илиев - Сашо Водката. Според депутата, прякорът идва от привързаността на му към питието, което употребявал в "умерени количества". Водката, също като Пиже, имал основно образование, но такива били над 70% от хората в циганската махала на Самоков.

В същото време нов клип от ромския квартал, на който човек се е качил на стълб и връзва кабели, беше получен днес в редакцията на Нова ТВ. Има и свидетели, които твърдят, че "главният герой" във видеото е син на Пиже.

Кое е по-лошо - юмруци по нас или удар по Самоков?

Надя Ганчева,
репортер от Нова ТВ

От вчера си мисля няколко неща - в колко още махали трябва журналисти да влизат задължително с полиция, колко още кандидати за кметове или общински съветници са осъждани за какво ли не, колко партии нямат представа кои и какви са техните кандидати за местната власт?... И се чудя какво щеше да стане, ако нямаше юмруци, а просто бяхме направили интервю със 7 пъти осъждания Пиже? Дали, ако не ни бяха удряли физически, този кандидат щеше да бъде отстранен или Самоков щеше да понесе удара Пиже да стане общински съветник?

Благодаря за реакцията на всички колеги, както и на всички институции. Надявам се само някак да се променят мисленето и критериите на партиите, за да не се налага първо да ни бият, а после да мислят. И се извинявам на Валентин Иванов и Михаил Кръстев, че бяха подложени на това, и им благодаря, че ме пазиха.

(Във "Фейсбук")

КОНТРА

Василев към битите:
Не лъжете, българи сте!

"Никой не е нападал никого", каза Трайчо Василев Василев пред Нова ТВ, след като във вторник се засече случайно в полицията с репортера Надя Ганчева. Било възможно и шофьорът "да се е ударил някъде в тълпата", смята още Василев. "Аз съм циганин, позволено ми е да лъжа, вие сте българка - не трябва да лъжете", обърна се кандидатът за общински съветник към пострадалата репортерка. Той посочи, че журналистите лъжат за подробностите около инцидента в ромската махала и призова да не го правят.

РЕАКЦИИ

ВМРО против изборни секции в гетата

Избирателните секции да бъдат извадени извън циганските гета, настояват от ВМРО. Според патриотите в махалите не може да се осигури безопасност, сигурност и ред. Затова кметовете трябвало да ги преместят в съседство. Така ще се осветлят и осуетят много практики, които показват зависим вот - масовото докарване на избиратели, скупчването на банди, опитите за изнасяне на бюлетини и т.н., смятат воеводите.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай