По заплати вече дишаме праха и на румънците

Корупцията и липсата на чужди инвестиции задържат доходите в България

По заплати вече дишаме праха и на румънците | StandartNews.com

Румънците са най-често даваната страна като пример за бедност и ниски доходи в европейския печат. Дори по-често от другата най-бедна страна в обединена Европа - България. Но румънците вече получават с 27% по-високи доходи от българите, показват данните на Евростат, цитирани от Би Ти Ви.

Само за последната година доходите в северната ни съседка са се увеличили с над 14%, а долната камара на румънския парламент гласува драстично увеличение на заплатите на лекарите и учителите до 2019 година, като лекарските заплати се очаква да се удвоят и да стигнат 5000 лева за шеф на отделение.

Така румънците убедително печелят битката на честта за предпоследното място за размер на заплатите в 28-членния европейски блок. И все повече се доближават до централноевропейските страни, докато се откъсват от България.

1419 лева е средната брутна заплата в 19-милионата страна на север от Дунав към юни 2017 г. срещу 1034 за най-бедния член на ЕС.

След облагане в джоба на румънците влизат чисто 1020 лева, а след данъци заплата у нас е 807 лева.

Икономическият експерт Мика Зайкова смята, че Румъния има 1,5 пъти по-голям ръст на БВП от нашия заради борбата с корупцията.

„Там има приток на инвестиции, защото има бизнес климат за инвестиции. Те правят реални стъпки за справяне с корупцията, контрабандата и сивата икономика, а ние правим мимикрия – първо, на реформи, второ, на борба с корупция", каза Зайкова.

В Румъния има около 6 пъти повече чужди инвестиции, отколкото в България, отбелязва икономистът Кольо Парамов. И посочи доверието на големите инвеститори в Румъния като основна причина за повишаването на заплатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай