По стъпките на Мирликийския Чудотворец

ФОТО Оля Ал-Ахмед

По стъпките на Мирликийския Чудотворец | StandartNews.com

Мощите на св. Николай са в Бари, на 50 минути полет от София

 

Три седмици преди Никулден 32 миряни бяха поведени от Западно и средноевропейския митрополит Антоний и архимандрит Филип на поклонение пред мощите на Св. Николай Чудотворец в Италия. Инициативата, която е първа по рода си, бе на храма "Св. Николай Мирликийски" в София, по-известен като руската църква. Дядо Антоний, настоятелят на храма - архимандрит Филип, и последвалите ги поклонници тръгнахме на организирано пътуване към светинята в град Бари. В групата освен българи, имаше грък, украинци, както и англичанин и полякиня, приели православието.

Знаете ли, че гробът с мощите на Св. Николай Чудотворец е само на 50 минути полет от София?
Светинята е в градчето Бари в Южна Италия.
Първото, което ми направи впечатление след кацането на летището, бе спокойствието. Местните ми казаха: „Ако стоите на спирката и рейсът случайно не дойде – това е напълно нормално, няма защо да се ядосвате. Голяма работа, че един ден няма да отидете на работа!".  

Търпението, семейството и вярата са трите основни житейски стожери на хората там.

Уважението и любовта към възрастните са издигнати в култ. Често по-младите жертват работните си места и кариерата, за да се грижат за своите родители.

Бари някога е бил град-република. Сега е столица на регион Пулия и административен център на едноименната провинция. Пристанището е сред най-важните за Италия, свързва страната с портовете на Адриатическо и Йонийско море.


Най-голямата забележителност е огромната базилика „Свети Николай Чудотворец", където се пазят мощите на светеца.

Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патара в Ликия, приел племенника си в храма. В жестокото за християните време при императорите Диоклециан и Галерий Николай бил епископ в град Мира.

Много мъчения и смърт видели очите му. На Възкресение Христово в храма в Никодимия били изгорели 20 000 души. Мнозина били хвърлени в затворите. Окован бил и епископ Николай.
Спасително се оказало времето на Константин Велики, който не само прекратил гоненията, но и сам приел християнството.

През 325 г. бил свикан Първият вселенски събор в Никея. Присъствали всичките тогавашни 318 епископи. Огромна заслуга за разбирателството, постигнато след дълги дискусии на този събор, имал епископ Николай. Съборът не минал без инциденти. Николай ударил шамар на Арий, разгневен от ереста му, която не почита Христос.


За разлика от повечето свои събратя светци, Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не бил измъчван от преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш без никой да узнае и без нищо да очакваш от това. Когато умрели родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.
Св. Николай бил погребан в катедралата на град Мира и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.

Но през 1099 г. мощите му били откраднати от италиански моряци от храма в Мира и пренесени в Бари. По пътя обаче крадците загубили едната ръка на светеца. Вероятно били много смели, защото се върнали да си приберат липсващата десница. Жителите на Бари посрещнали крадците с каруца с два вола. Карцута потеглила, но след 50 метра воловете спрели и не искали повече да помръднат. Жителите на Бари възприели това като знак от Св. Николай, че самият светец е посочил мястото, където да намери вечния си покой. Тук изградили и първата църква. По-късно вдигнали базиликата. Тя е на 100 метра от водата на крайбрежната улица „Лунго Маре". Сега имената на крадците на мощите са изписани на паметна плоча, която е вградена във фасадата на базиликата.
В храма до основиня олтар е гробницата на Дона Сворца, бивша кралица на Полша. Тя е била омъжена за Сегизмонд II.

В параклиса са мощите на самия Николай Чудотворец.

Там прави впечатление една оградена червена колона, чиято легенда се оказва изключително важна за жените от Италия. Историята й е свързана с построяването на храма. Архитектите начертали проекта, но нещо объркъли при изчисленията. Грешката се установила едва когато строежът бил напреднал. Липсвала най-важната - носещата колона. Всички се видяли в чудо как да продължат строжа.

Тогава на единия от майсторите му се явил насън Свети Николай, който носел една огромна червена колона. На сутринта майсторът разказал странният си сън на своите другари, които го слушали в захласт. Когато се обърнали - какво да видят – червената колона стояла точно до тях! Разбрали, че Светецът чака мястото си за вечен покой. С червената колона, която точно паснала по размери, строежът на базиликата бил завършен. Мощите на Свети Николай били пренесени от по-малката църква, където се съхранявали до този момент.

Неомъжените девойки вярвали, че тази червена колона им помага да се задомят. И тя била напълно обсебена от момите, които все още не са намерили своята половинка. Дори омъжените жени, недоволни от своите бракове, също оставяли до колоната бележки с желания. Девиците я прегръщали, галели я с надеждата да си намерят добър мъж. Важно било да я обикалят по часовниковата стрелка. А омъжените дами, недоволни от брака си, се въртели в обратната посока.

За да се справят са тази женска напаст, свещениците били принудени да преместят колоната в ъгъла на параклиса и да я заградят със стъклена ограда и решетка. Въпреки това момичетата и до ден днешен хвърлят вътре бележки със съкровените си желания за дом и семейство.

Цялата група поклонници от България бяхме радушно приети от Николското Патриарше Подворие на Руската църква в италианския град. Там ни посрещна настоятелят - протоиерей Андрей Бойцов. Отецът разказа на гостите за древната история и съвременното житие и битие на Николския храм.

От времената на империята тук са идвали хиляди поклонници от Русия. Първа била една жена от далечния сибирски град Рязан, изминала пеша целия път, като се е хранила само със сухари.
В началото на XX в. Руската Импрерия прави правителствена програма за 20 хиляди души, които за сметка на държавата да отидат на поклонение. Това се случва за пръв път през 1912 г., разказа отец Андрей.

Митрополит Антоний в съслужение с протоиерей Андрей Бойцов, архимандрит Филип (Василцев) и с клирика на Българската Православна Църква архимандрит Теофан (Диновски) отслужиха тържествената божествена литургия в огромната базилика на Св. Николай в Бари. Песнопенията и молитвите напълниха огромния храм с хора, възхитени от чудодейното въздействие на православната служба. Независимо от това, че придошлите бяха католици, те се молиха и палеха свещи редом с православните християни.

Направи ми впечатление, че храмът е католически и се питах как ще се отслужи православна служба в него. Но за по-малко от 5 минути католическият олтар се превърна в православен с пригоден за целта мобилен иконостас. После отец Андрей ми разясни ситуацията: Преди няколко години той взел разрешение от тогавашния приор - настоятел на базиликата, когато в храма се извършват православни служби три пъти седмично, да се закачва иконостас с православни икони. След изтичането на четиригодишния мандат на приора обаче, следващият настоятел забранил практиката. Но и неговият мандат изтекъл. И новоизбраният приор на базиликата - Циро Капотосто, отново разрешил поставянето на иконостас в дните, определени за православни богослужения.

След като иконите бяха наредени, базиликата се изпълни с хора, които се молиха заедно. Тържествената литургия обедини българи, руснаци, украинци, сърби, румънци, поляци, англичани, гърци и местни католици!Миряните, които бяха постили, се изповядаха и взеха Свето причастие. След това митрополит Антоний се обърна към хората с архипастирски слова, като радушно приветства и настоятеля на Патриаршието Подворие в Бари протоиерей Андрей Бойцов и приора на базиликата - Циро Капотосто, който му връчи съдина с чисто свето миро от мощите на светеца.

Помолих се много силно пред мощите на Свети Николай Чудотворец в Бари да ми помогне в назрял проблем, от който не виждах изход. Това, което мога да кажа с ръка на сърцето, е, че проблемът ми се разреши! Благодарна съм на Свети Николай и на Бога за чутите ми молби. Чудесата стават, стига да вярваме и да молим Господа искрено и от сърце, а светците ще помолят Бога за нас.

„Руската църква в Бари е готова да даде подслон на православните български братя и сестри. Чудесата на Св. Николай продължават и до ден днешен. Всеки желаещ да се помоли на Св. Николай Чудотворец може да дойде и да отседне в подворието към Руската църква. Добре дошли, братя и сестри българи!", каза в заключение отец Андрей.
През годините частици от мощите са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви. Такава частица се пази и в храмовете „Св. Николай" в София и Созопол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай