По пътя на Бялата лястовица

В месеца преди Рождество Христово да дарим вяра, любов и надежда

По пътя на Бялата лястовица | StandartNews.com

Нека заедно подадем ръка на хора в беда, които отказват да са мъченици

В навечерието на Рождество Христово "Стандарт" открива сезона за доброто. Докато държавата е заета да търси черни тефтерчета, ние се впускаме в преследване на Бялата лястовица. В месеца, който остава до Коледа, ще ви разкажем историите на необикновени българи - избрали да бъдат герои вместо мъченици, напук на тежката си съдба. Дух, воля, вяра - тези хора имат в изобилие. Нужна им е само една протегната ръка, за да наклонят везните в своя полза. В третата кампания "Възкреси доброто" "Стандарт" се нагърбва с мисията да бъде орисник на новото им, по-светло начало. Ще намерим съюзници - в лицето на бизнес, институции и благородни българи, за да сътворим малкото чудо, което ще отключи голямата промяна в живота на тези истински герои.

Вече доказахме, че ръка за ръка можем много. Семенцето на доброто, което посяхме във великденските кампании "Възкреси доброто" през 2013 г. и 2014 г., покълна. Станислава от Варна надхитри смъртта и се радва на двете си дъщери. Будителят физик Тео скоро ще получи своето училище за гении в Казанлък. Майката на 7 деца Дора от Пловдив стъпи на краката си и смело се бори с трудностите. Пепеляшките от Тишевица - тризначките Патрисия, Мария и Катя, които нямаха дори обувки, станаха принцеси. Отличничките от Тихомирово - сестричките Светла и Ваня, сбъднаха мечтата си за детска стая, над която да залягат над уроците. Болните близначки от Раждавица, които мама Мая и батко Мариян гледат сами, вече правят първите си крачки. Талантливият пловдивски поет Ники, скъсал оковите на инвалидната количка, се радва на първата си книга. А борбената самотна майка Люба започна мечтаната работа и следване и разхлаби примката на кредитите, заплашващи да оставят нея и бебето й без дом.

Всички тези малки чудеса постигнахме заедно. Сега е време пак да хвърлим ръкавицата на строгата съдба. Новите ни герои са истински смелчаци. Целунати са от Бог - дарени с талант или благословени с пълна къща с деца, но жестоко притиснати от битието. Айше и Мустафа от якорудското село Конарско гледат с любов три двойки близнаци. Мехмедали, Сабри, Муса, Анифе, Мустафа и Атидже са истинско богатство - добри ученици и безценни помощници на мама и татко в изкарването на прехраната. Тийнейджърите имат скромни мечти в навечерието на Коледа - за GSM, по който да говорят с родителите си, докато са в пансиона в Якоруда, и за телевизор, който да ги развлича през уикендите у дома, за компютър, какъвто имат всички деца. Майка им пък се моли само за едно - да работи, за да помага на съпруга си, на чиито плещи сега лежи 8-членната фамилия. Да изкарва честно парите си иска и самотният татко Валентин от русенското село Иваново. Безработният баща мечта гледа сам шестте си деца и не позволява нито мизерията, нито мъката след смъртта на най-големия му син Добромир да го сломят. Страданията не пречупват и духа на легендарния китарист от Перник Стохата. Първият наш рокаджия с премиера в MTV стига дъното - оцелява в катастрофа на косъм преди 19 г., но тежката травма на главата му пречи сам да се грижи за себе си. Майка му си отива от този свят, "приятели" отмъкват единствения му покрив, оцелява като клошар, но музиката го държи жив и в мрака на пъкъла.
Магдалена Димова от Добрич, чиято история разказахме неотдавна на страниците на в. "Стандарт", пък вече посрещна своето чудо - след 42 години успя да намери своята сестра близначка Стефка, с която са били разделени още като бебета при осиновяването. Днес жената е щастлива, че е запълнена празнината от изгубената сестра, но продължава да се бори с живота, защото съдбата не е била много щедра към нея. Най-голямата й мечта е да си намери работа. Магдалена има три деца и в навечерието на празниците най-голямото й притеснение е, че няма да може да им осигури празник в скромната къща, защото финансите им са твърде ограничени. Тя, децата и майка й преживяват месечно с пенсията и детските в размер на 120 лв. и издръжката, които едва стигат за плащане на сметките.

Това са само част от истинските герои, на които "Стандарт" ще помогне да открият Бялата лястовица в навечерието на Коледа. Вярваме, че ще я открием заедно, разчитаме на вашата подкрепа, драги читатели. Да отворите сърцата си за тях, както ние сме отворили нашите. Защото - прав е поетът Недялко Йорданов - макар да е жилаво злото, в човека все пак побеждава доброто.

Всеки може да спаси бебе

Болницата в Добрич събира пари за купуване на дихателен апарат

Неонатологичното отделение на добричката болница обяви дарителска кампания "Ти можеш да спасиш живот" за набиране на средства за закупуване на нов дихателен апарат за нуждите на отделението.

Апаратът е жизненонеобходим за лечението на новородени и недоносени деца без самостоятелно дишане след раждането, казват лекарите от отделението. В момента отделението разполага само с един такъв апарат, който е втора употреба и е закупен преди повече от 15 години. За нов апарат са нужни между 25 и 37 хил. лв., като лекарите и ръководството на здравното заведение разчитат на помощта на хората с добри сърца, тъй като статистиката показва, че ежегодно броят на недоносените деца се увеличава. Според данните на статистиците, ежегодно у нас над 6 хил. бебета се раждат преждевременно.

Ръководителят на отделението д-р Йовка Тихонова споделя, че годишно през Неонатологично отделение при "МБАЛ-Добрич"АД преминават 1100 - 1200 деца, 130 от които са недоносени. "От началото на 2014 г. до края на месец октомври са родени 956 бебета, 108 от които са недоносени, а 30 бебета са приети в отделението от родилните отделения на Каварна и Балчик".

За да популяризират дарителската акция, лекари и специалисти от отделението проведоха среща на родители и недоносени деца, в която участие взеха 20 семейства. Най-големият малчуган, който също е бил сред пациентите на отделението и се е родил преждевременно, вече е 7-годишен, а най-малкото бебе - едва на 20 дни, каза старшата сестра Станислава Никова. Тя добави, че е изключително приятно да видиш колко са пораснали децата, за които си положил грижи в първите минути и часове след раждането им. В отделението има 5 недоносени бебета, които се обгрижват от дихателния апарат - втора употреба, добавя Никова.

Ръководството на добричката болница и екипът на неонатологичното отделение призовават хората с добри сърца: "Да дадем шанс за живот, да върнем усмивките на майките!". Който желае, може да подкрепи благородната инициатива.

Банковата сметка е:
"МБАЛ-Добрич"АД
Банка: ЦКБ АД, клон Добрич
IBAN: BG40CECB979010E2734702
BANK CODE: CECBBGSF

Самотен татко на 6 деца мечтае за работа

Преди Коледа Валентин Иванов си пожелава работа. Мъжът живее в русенското село Иваново, където сам отглежда шестте си деца. Без работно място Вальо останал преди няколко месеца, след като попаднал сред съкратените работници в цех за метални тръби. Оттогава семейството разчита на обезщетение за безработица и детските надбавки. От общинската социална служба също помагат с храна в делнични дни. Всички деца ходят на училище и детска градина, учат се добре, всяка неделя посещават селската църква и се радват на грижите на своя родител. Многодетният Валентин е носител на приза "Татко на годината" наред с отец Иван от Нови хан. 57-годишният Валентин сам се грижи за 6-те си деца от няколко години. Майката Пенка през 2008 г. отишла в Гърция и така и не се върнала у дома. Не успяла да си дойде дори за погребението на най-големия си син. За трагедията "Стандарт" писа през 2010 г., когато взрив в бензиностанция в Русе уби двама млади мъже. "Беше много умно момче, всички му предричаха голямо бъдеще, а загина толкова нелепо", разказваха приятели на 20-годишния Добромир Иванов. След нелепата смърт на най-голямото дете на Вальо съдбата изправя почернения родител пред ново изпитание. Тъкмо се е развел служебно с жена си, при справка при социалните научава, че е баща на още едно дете. Мистерията бързо се разплита. Оказва се, че докато е била в чужбина, доскорошната му съпруга е забременяла, а после е дала бебето за осиновяване у нас. По закон бившият съпруг е баща на детето, родено до 10 месеца след развода. Валентин не се колебае дълго и прави постъпки да си вземе момчето. "Нали е братче на децата", обяснява той за най-малкия си син, който вече е на 4 годинки. Въпреки че се справят, бащата не спира да търси препитание, за да продължи достойно да отглежда многолюдната си челяд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай