Плевнелиев: По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа

Плевнелиев: По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа | StandartNews.com

Няма по-висок връх в българската история, няма по-ярък символ на несломимата воля за свобода на българския народ от легендарната Шипка, от тези чутовни скали, пропити с кръвта на най-достойните бранители на България.

Това бяха думите на президентът Росен Плевнелиев в първата му публична реч, след смъртта на първородния му син с които почете годишнината от събитията на историческия връх, след което започна тържествената проверка по повод 138 години от Шипченската епопея. На площад „Възраждане" в Габрово държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

„Шипченската епопея е венецът на вековните надежди и усилия на българския народ. Пътят до нея надграждаха поколения възрожденски революционери и просветители. Шипка беше възможна, защото преди нея шепа мечтатели подпалиха Априлското въстание, защото Ботев и Левски извървяха своята голгота, защото Паисий написа своята „История...". Най-сетне, стана възможна, защото българите дораснаха да бъдат ковачи на собствената си съдба", отбеляза президентът.

„Нека светлите образи на българските опълченци ни съпътстват в ежедневието като морален и житейски образец. Нека помним, че основите на Нова България са положени с воля и себеотрицание от тези скромни великани на духа и действието. Техният път е нашият път, техните завети са нашият дълг", обърна се още той към присъстващите.

„Шипченската епопея показа, че и в най-трудния момент и в най-голямата криза българинът ще се изправи и ще повярва в собствените си сили. И най-тежкото робство, и най-голямата мъка не могат да ни сломят и да ни прекършат. Ние, българите, сме добри хора, със силен и борбен дух. В трудните моменти ние показваме своята духовна сила и здрави морални устои. Неслучайно един мъдър президент каза: „Българите са скромен, но достоен народ. По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа", заяви още Плевнелиев.

„Така трябва да действаме и ние, съвременните българи. Скромно, но достойно, с морал и с ценности. Нашето поколение има морални сили и задължение да изгради една справедлива и просперираща България. Наш дълг е да пазим истински значимото и ценното - децата, семейството, Родината, Свободата", завърши словото си Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай