Плевнелиев не е решил за вето върху бюджета

Плевнелиев не е решил за вето върху бюджета | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев ще изчака окончателното приемане на Бюджет 2014 и след анализ ще реши, дали да наложи вето върху него. Преди дни той даде знак, че може да върне закона в парламента заради нововъдената такса от 20% за ВЕИ централите. Междувременно от бранша призоваха президента да спре данъка.

„Винаги съм заявял, че налагам вето само с аргументи. Това, че има един или два проблема в бюджета, ние ще ги анализираме, както и какво е тяхното влияние на нацията и икономиката за 2014 г. Не може от няколко проблема да стигнем до големия извод за ветото бързо, лесно и емоционално. Изчакваме да видим последните точки и запетайки в закона и искаме да направим своите анализи. Не мога по никакъв начин в момента да предскажа, какво ще е решението ми. При всички случаи ще се отнеса сериозно към ангажимента си", коментира президентът, който присъства на връчването на наградите от Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината 2013".

По повод спрените фондове по Оперативна програма „Околна среда" държавният глава коментира, че Европейската комисия е един коректен партньор на България. Ние винаги сме получавали професионални системи и коректна информация. Очевидно имаме проблем. Трябва да го решим.

Този проблем по ОП "Околна среда" датира от 2008 година и от тогава насам поне 2 правителства са управлявали, констатира Плевнелиев.

„Нещо повече - в тази оперативна програма много силен е почеркът на кметовете.ф Не мога да започна да гледам кмет по кмет, проект по проект какво е правил, дали е бил син, или червен. Много е важно България да има деполитизиран, надпартиен подход по отношение на еврофондовете", каза още Росен Плевнелиев.

Той призова също така за ускорено въвеждане на електронното правителство и за създаване на Национален иновационен борд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай