Плевнелиев: Дебатът по бюджета така и не се случи

„Моето вето беше именно за това, да се сблъскат не автобусите, а аргументите", каза президентът

Плевнелиев: Дебатът по бюджета така и не се случи | StandartNews.com

София. Дебатът по бюджета не се е състоял и аргументите така и не са се чули и след гласуването на ветото в парламента, смята президентът Росен Плевнелиев. Той напомни, че налагането на вето е негово конституционно право и че според него актуализацията е трябвало да се случи през есента.

„Моето вето беше шанс, подадена ръка, за да могат да се чуят аргументи за какво ще се харчат тези пари. Моето вето беше именно за това, да се сблъскат не автобусите, а аргументите", каза Росен Плевнелиев пред БНР.

Той отново каза, че подкрепя социалния пакет и плащането към бизнеса, които са заложени в актуализацията, но попита защо те не са сложени в съответните министерства и да се знае, дали няма да бъдат дадени на трима – четирима, които „по принцип са на минус". Според него трябва да се следва логиката всяко министерство да знае колко пари ще получи и бюджетът да е разпределен по пера.

По думите му още от първите дни на идеята, че може да има вето, управляващите са се опитвали да задават посоката, че президентът обявява война. Плевнелиев посочи, че налагането на вето е негово конституционно право.

„Какви бяха тези излияния, включително и на политически лидери, че президенти досега не са налагали вето. Президентът може, длъжен е и трябва, когато може, да бъде полезен на нацията и на управляващите. Не ми става ясно елементарното действие на председателя на Народното събрание. Той назначи заседанието не веднага, а към 30 август. Кое е вярното, че покрай ветото ще се срине цялата държава и икономика, ако това е вярно, защо председателят на Народното събрание сложи заседанието на 30 август, попита Плевнелиев.

По повод критиките, че не е присъствал в залата по време на третото четене в парламента, Росен Плевнелиев коментира, че такава традиция няма.

„Традицията повелява, че президентът в писмена форма излага своите аргументи, а дебатът, разбира се, се случва в парламента", допълни той.

„Притеснението ми е, че Европа излиза от кризата, а в България тепърва се говори за влизане в рецесия. Решението е пълна мобилизация. Трябва всеки ден да се надгражда и да се работи за ефективност и резултати", обясни Плевнелиев.

Според него актуализацията е трябвало да се случи през есента, за да се даде възможност на приходните агенции да работят за по-висока събираемост, а не да им се сваля летвата.

Той отхвърли обвиненята, че разединява нацията.

„С нито едно свое действие, нито една своя теза, нито една своя реч, аз не съм работил за раздяла. Не сте чули от мен да използвам съзнателно думичката „контрапротестиращи". Всички, които са на улицата, са протестиращи със своите различни искания", коментира Росен Плевнелиев.

Президентът потвърди, че законопроектът за ДАНС му е даден за подпис на летището.

„Буквално тичах към летището, когато имах среща със Станишев и Местан, когато говорихме за този закон и че този закон е заявка за нов тип политика, която искат да водят", обясни Плевнелиев. По думите му той е подписал закона при връщането си от срещата на върха на страните от Централна Европа в Братислава, защото в разговора са уточнили какви са параметрите.

„Категорично заявявам, че аз не знаех и не бях информиран, че г-н Пеевски ще бъде предложен за председател. Сега вече си отговарям много повече на въпросите, които тогава е трябвало да си задам", каза Плевнелиев.

Президентът обяви също, че протоколът му е спазил протокола за вечерята Ифтар за Рамазан, на която не бяха допуснати български журналисти.

„Но какво е вечерята Ифтар? Това не е вечеря, на която се говори за недвижими имоти. Аз седях на една маса с представители на пет държави – депутати, министри от Гърция, от Косово, от България, от Турция, от Македония, десетки хора, които уважиха поканата на Главното мюфтийство. Същевременно пропагандната машина на управляващите проведе една нечувана кампания, че държавният глава имал държавни срещи. Не аз, те имаха. Не аз трябва да обясня, те трябва да обяснят, защото те имаха двустранни срещи", каза президентът.

„Протоколът на президента е преценил, че не трябва да има присъствие на медии, които са извън списъка на делегациите. По това време, разбира се, това е една нормална практика. Винаги се действа по този начин. Лично аз, където и да съм ходил на вечери по света, както и когато съм организирал вечери в България, се е знаело много ясно кои са членовете на делегациите и съответно каква е ролята на медиите, които не са част от официалните делегации. Така че хората в президентството са реагирали по книга, по закон, по протокол", добави държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай