Плевнелиев: България е надежден и предвидим партньор

Плевнелиев: България е надежден и предвидим партньор | StandartNews.com

В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май държавният глава  Росен Плевнелиев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени със следващо висше офицерско звание. На церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 президентът връчи на генерал-лейтенант Константин Попов пагони на генерал.

Контраадмирал Георги Фиданов е повишен в звание вицеадмирал, а комодор Кирил Михайлов получи висше офицерско звание контраадмирал. Досегашният директор на Дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност" в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел контраадмирал Емил Ефтимов е назначен на длъжността заместник-началник на отбраната, считано от 16 юли, с висше офицерско звание вицеадмирал, съобщава пресцентърът на "Дондуков" 2. 

„Това е едно признание и висока оценка за досегашната ви дейност, лични качества и постижения, професионализъм и всеотдайност. По-високите звания са отлична атестация за свършеното не само от вас, но и от вашите подчинени", обърна се държавният глава към удостоените с висши офицерски звания военнослужещи.

"Основен приоритет на Въоръжените сили е защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България. Въпреки трудностите, армията изпълнява своите конституционни и съюзнически задължения в колективната система за сигурност на НАТО и на ЕС. Днес България е надежден и предвидим партньор, а българските военнослужещи действат достойно и с чест, като изпълняват задълженията си в различни мисии и операции", посочи президентът Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че в последните години средата на сигурност в непосредствена близост до българските граници и по света трайно и значително се влошава. Разрастват се предизвикателствата пред демократичната общност за гарантиране на международния правов ред, на върховенството на закона, на демократичните ценности, на човешките права и свободи. „Запазват се негативните тенденции за задълбочаване на съществуващите, но и възникване на нови конфликти и кризи, които влияят върху националната сигурност и изискват развитието на адекватни отбранителни способности на Българската армия и поддържането на съответната степен на готовност", подчерта Росен Плевнелиев.

Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Членството на България в НАТО е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България, заедно с мотивацията и способностите на нашите Въоръжени сили", каза още държавният глава. Президентът допълни, че като съюзник България е решена да допринесе за изпълнението на приетите общи решения в НАТО, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда на сигурност.

Върховният главнокомандващ посочи и необходимостта приоритет да бъде както на модернизацията, така и кадровата политика на Въоръжените сили.

„Изграждането на съвременна и боеспособна армия, съвместима с армиите на съюзниците и способна да изпълни своите задачи, трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи, Програма за развитие на Въоръжените сили и План за действие до 2020 г. Вие сте основният двигател на този продължителен и нелек процес и ще ви подкрепям във вашите действия", обърна се президентът Росен Плевнелиев към военнослужещите. „Нека всички работим за това българският народ да продължава да обича своята славна войска и да добавим доза доверие към силната връзка между народ и армия", призова президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай