Плевен на автопилот след акция "Рушвет" (ОБЗОР)

Плевен на автопилот след акция "Рушвет" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Фирма за осветление изнудвана от задържания Зелов

Плевен остана на автопилот след акцията на ДАНС, при която във вторник бе задържан зам.-кметът по финансите Алексей Зелов.

Днес стана ясно, че и градоначалникът проф. Димитър Стойков не е на линия и временно ще бъде заместван от арх. Трифон Иванов. Кметът е отстранен по искане на прокуратурата заради започналото разследване, научи "Стандарт". Така на практика общината остана обезглавена, защото другият зам.-кмет Стефан Петков и секретарят Бранимир Мирчев са на официално посещение в сръбския град Горни Милановац.

Всички служители в градската управа са в шок от ареста на Зелов. Агентите на ДАНС го спипаха с белязани банкноти от 4000 лв. Софийска градска прокуратура остави зад решетките зам.-кмета за 72 часа, а в петък ще поиска и постоянното му задържане под стража, стана ясно от съобщение на Върховна касационна прокуратура.
На Зелов е повдигнато и обвинение за взимане на подкуп като длъжностно лице, за което го заплашва затвор от 3 до 10 години и глоба от 20 000 лв.

Рушветът е бил поискан от шефа на плевенската фирма "Пауер инженеринг" Сашо Радоловски, която се грижи за уличното осветление на града, научи "Стандарт". Според осведомени Зелов е

притискал Радоловски да връща част от парите

платени от общината за поддръжката на осветлението. Подкупът е поискан в началото на месеца, а сагата по предаването му продължила почти 3 седмици до 22 април, когато собственикът на дружеството склонил да даде парите.

Радоловски, който е и в ръководството на местния боксов клуб "Експрес", е известен и с политическите си пристрастия. Той е участвал в кампаниите на партия "Лидер", а през 2011 г. оглави плевенското ръководство на партия "ВМРО-НИЕ".

Фирмата му "Пауер инженеринг" е регистрирана като член на Камарата на строителите в България.
Никой от местните политици не коментира акцията на ДАНС. Единствено председателят на общинския съвет Дарин Ангелов обясни, че кметът Стойков издал заповедта да го замества Трифон Иванов без посочени мотиви. Ангелов потвърди, че кабинетите на градоначалника и Зелов били претърсвани от службите, но никой не го осведомил официално за нищо. Шефът на местния парламент определи Зелов като перфектен професионалист. До него досега не е стигал дори намек, че зам.-кметът е взимал рушвети или е рекетирал бизнесмени. Ангелов уточни, че няма причини да отмени предстоящата по график в четвъртък сесия на общинския съвет. Самият той вчера не знаеше и къде се намира кметът Димитър Стойков. От ГЕРБ в Плевен също признаха, че

не знаят нищо за местонахождението на градоначалника

който бе избран с тяхната бюлетина.
Слуховете в града се подхранват от странното поведение на хората от службите. Стана известно, че под тяхна диктовка общинската администрация разпространила съобщението със следния текст: "Колеги, в момента в сградата на Община Плевен тече проверка от ДАНС. Кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и зам.-кметът Алексей Зелов не са задържани, а оказват пълно съдействие в разследването. Подробна информация очаквайте от пресцентъра на ДАНС". 40-годишният Алексей Евгеневич Зелов, който е руски гражданин и със статут на постоянно пребиваващ у нас, не е член на ГЕРБ, а е назначен като експерт, финансист и икономист. Той отговаряше и за сметките на плевенската университетска болница. Неин шеф преди изборите бе кметът Стойков и след като застана начело на община, доведе първо финансиста си. На него е поверен най-скъпоструващият проект за рехабилитация и разширение на тролейбусната мрежа на Плевен на стойност над 23 млн лв. От тях 17 335 761 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие.

Никой не отвори вратата на апартамента на Зелови на ул. "Тулча", където семейството се нанесло преди година и половина. Зам.-кметът живее на първия етаж с жена си Нели. Двамата имат дъщеря. Теглили са заем от банка. "Свестни хора са, никога не сме се карали", сподели съседът от горния етаж Нанко Цветанов. По думите му, Зелов не демонстрирал кой знае какво благополучие напоследък. Карал прилична кола, но не S класа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай