Плащат за градушката през февруари

Застрахователи отново удължават срока за щетите с още месец

Плащат за градушката през февруари | StandartNews.com

Над 30% от хората получават обезщетенията си кеш, не искат да ходят в сервиз

София. Софиянци ще лекуват "болежките" по колите си, които пострадаха от невижданата градушка на 8 юли, поне до февруари. Това показва проверка на "Стандарт" в няколко столични сервиза. Въпреки че от бедствието в София минаха 3 седмици, при застрахователите все още се завеждат щети по "Каско", а след това автомобилът се записва за някой сервиз, където да бъде ремонтиран.

Част от хората, чиито автомобили са с по-леки щети, само правят огледите и все още не са отишли, за да получат възлагателни писма от застрахователя, тъй като отново са принудени да чакат на опашка и предпочитат да направят това наесен. Още първите дни след градушката автомонтьорите даваха дати за първите дни на септември. Вече свободни дати има от декември нататък, а тепърва се очакват още коли, чиито щети да бъдат заведени при застрахователите. Част от застрахователните компании обмислят да удължат срока за завеждане на щети и през август. Времето за ремонт на един автомобил е различно и зависи от това колко е пострадал, обясняват от "Бул Инс".

Средният срок обикновено е около седмица, но пак е строго индивидуално. Едно е да има едно счупено стъкло, а друго да са пострадали таванът, предният капак, вратите и т.н., добавят от компанията. Експертите на "Бул Инс" очакват всички пострадали автомобили да бъдат ремонтирани до 6 месеца. На подобно мнение е и изпълнителният директор на "Булстрад" Румен Янчев. Според него сервизите ще обслужват пострадали от градушката коли и след Нова година. Паралелно броят на заведените при застрахователите щети продължава да расте. До момента пострадалите, които са застраховани в "Армеец", са завели около 16 хил. щети на пострадали автомобили, а паралелно в офисите на компанията са подали документи за обезщетения и около 700 човека по застраховки "Имущество".

При "Бул Инс" заведените щети по "Каско" вече надвишават 7000. Потокът от пострадали още е значително над нормалното, обясниха застрахователите. През последните 2 седмици броят на обслужените клиенти в софийските центрове за ликвидация на щети е 7 пъти над обичайното, отбелязват от "Армеец". От компанията вече удължиха срока за завеждане на щети от градушката до 15 август. Средно по над 2000 лв. се изплащат на една пострадала кола, отбелязват от дружествата. Обезщетенията са индивидуални и зависят от много фактори - дали по автомобила са засегнати един или повече елементи, на каква възраст е той, на каква сума е бил застрахован и т.н. При по-новите автомобили, които се ремонтират с възлагателни писма до доверени и официални сервизи, пък средната цена на ремонта надхвърля 3000 лв. Около една трета от пострадалите от градушката в София клиенти на застрахователните компании получават обезщетения по експертна оценка и на ръка. Останалите около 70% ползват услугите на доверени на компаниите сервизи. В "Армеец" клиентите могат да пожелаят обезщетенията за ремонт на пострадалия автомобил да бъдат платени на каса или по банков път. Причината е в големия брой коли, които чакат за сервиз, и някои клиенти предпочитат да намерят сами къде колата им да бъде ремонтирана по-бързо. Застрахователите помагат на всеки пострадал, като го ориентират и насочват към сервизи, които се ползват с добра репутация и имат нужните квалифицирани кадри.

Ремонтират колата на плажа

Част от софиянци, които имат по-леки щети от градушката по автомобилите си, съчетават лятната отпуска с ремонта на колата. Оказа се, че не малко сервизи във Варна и Бургас имат записани дати и часове за прием на повредени от градушка автомобили от София. Записалите се са с предимно дребни начуквания, които могат да се отремонтират за седмица до 10 дни. Така, докато семейството си почива на плажа, автомобилът се ремонтира в сервиза, довериха майсторите край морето. Това съчетание обаче могат да си го позволят само онези, чиито автомобили се ремонтират от официалния сервиз на вносителя, който има филиали в съответните градове. Другият вариант е обезщетението от застрахователя да се вземе на ръка и тогава колата може да се поправи в която й да е работилница в страната.

Чакат ръст на застраховките

Очаква се интересът към застраховките "Каско" и "Имущество" да се увеличи предвид множеството пострадали коли и сгради от градушките и природните бедствия, които сполетяха много населени места последните месеци, обясниха от бранша. Според изчисленията на "Бул Инс" в близко бъдеще интересът към двата вида полици ще се повиши с 10-15%. Причината е, че има и голямо количество автомобили и жилища, които претърпяха щети от градушки, наводнения и други природни бедствия, но собствениците им досега са предпочитали да не ги застраховат. След като виждат, че от това има полза, твърде вероятно е интересът да се повиши, коментират експерти. И припомнят, че това няма да е новост за България, тъй като през последните години неколкократно се наблюдаваха подобни тенденции за повишено търсене след природни бедствия, особено при имуществените застраховки.

Пернишките сервизи връщат софиянци

Тенекеджиите в Перник връщат начуканите от градушката в София коли на софиянци и не желаят да ги отремонтират. Причината е, че капацитетът на работилниците е твърде малък и не могат да поемат толкова голям брой автомобили. Стъкларите донякъде са по-благосклонни, но освен че качват двойно цената, записаните за смяна на джамове са с дати за през август. Освен това стъклата по магазините са свършили, а поръчките се бавят. Затова повечето се снабдяват с необходимото от автоморгите в миньорския град. "Като падна градушката, си помислих, че ще ни се наложи да спим в сервиза и се оказах прав", доверява майстор с малка работилница. Той изпълнява поръчки на търговците на коли от втора употреба и не се оплаква от липса на работа. След опустошителната градушка в София напливът бил много голям. Много перничани, които работят в столицата и пътуват с колите си, също са сред пострадалите. Отначало пернишките сервизи приемали по-малко пострадалите, но сега отказват клиенти с изкривени от ледените топчета ламарини. Майсторите предпочитат да работят за постоянната си клиентела и да не приемат нови коли. Обичайно тенекеджиите в Перник взимат по 100 лева на изкърпен детайл. Ако пораженията са по цялата кола, поправката й излиза над 1000 лева. По софийските сервизи обаче услугата била по-скъпа, твърдят перничани.

15 000 дка унищожени от дъжда

Фермерите без полици са с тотална загуба

Поройните дъждове и градушките в Добруджа напълно унищожиха реколтата от над 15 000 дка, съобщиха от Областната дирекция "Земеделие" в Добрич. Унищожени са над 4700 дка пшеница. На 100% са загубите на земеделските производители от 2659 дка със слънчоглед, над 2000 дка с царевица и още толкова с рапица. Има напълно унищожени посеви с люцерна, ечемик, карфиол, орехи, зеле, сливи, праскови, картофи, и др. Данните за нанесените частични поражения на посевите сочат, че между 10 и 90% са пораженията, които природните стихии са нанесли на около 15 000 дка с пшеница и толкова със слънчоглед, близо 7000 дка с царевица, на почти 12,5 хиляди дка с рапица и др. Досега експертите от областната дирекция са разгледали над 380 заявления на земеделски стопани за претърпени щети през последните месеци от наводнения и градушки. Пораженията са в цялата област. Малко от фермерите обаче редовно застраховат земята си и сега има сериозен проблем с обезщетенията. Затова и земеделските производители изпитват силни притеснения за реколтата си, още повече че мнозина от тях вече са изтеглили кредити. Освен в Добричко, сериозни щети бяха нанесени на посевите в Северна България. След пороите във Врачанско не отчитат ръст на земеделските застраховки. В столицата обаче сключването на полици расте. При общия случай земеделецът застрахова около 60 лева на дка. Средно се заплащат по около 1500 лева на година. Фермерите обаче не го правят редовно, тъй като пред повечето години рядко имат щети и тогава плащането на застраховка го калкулират като загуба. При една сериозна градушка обаче пораженията си остават за тяхна сметка.

Прозорците поправени, остават още покриви

До 100% са изплатени обезщетенията за изпочупените прозорци по софийските жилища след градушката, съобщиха застрахователи. Повечето жители на София, които имат застраховки "Имущество", вече са поправили прозорците си. Все още в столицата трескаво се ремонтират покриви, сменят се керемиди и се поправят улици. Много от пострадалите дори лично водят при застрахователите техни съседи, които досега не са защитили домовете си срещу природните бедствия. Средно между 50 и 70 лева на кв./м излиза ремонтът на покрива като в цената са включени демонтаж на съществуваща конструкция и изграждане на нова, заедно с труда и материалите. Повечето нанесени щети са предимно - излющена мазилка, напукани или счупени прозорци - особено тези със старата дограма, наводнени апартаменти и гаражи. За разлика от тенекеджиите при строителите няма проблем с недостиг на време и щетите от градушката се поправят сравнително бързо.

Спешно търсят тенекеджии

Специализираните сервизи на официалните вносители на автомобили у нас изпитват недостиг на майстори тенекеджии. След градушката от началото на юли, която порази близо 50 000 автомобила в София, се оказа, че в официалните сервизи нямат достатъчно кадри за тенекеджийска работа. Принципно на смяна работят по двама, до трима майстори. Предвид и че август е отпускарски сезон и повечето служители вече предварително са взели отпуск, има належаща нужда от добри специалисти. Острият недостиг на кадри се усеща и по записаните за ремонт. В официални сервизи по застраховка "Каско" могат да се ремонтират лизинговите автомобили и тези на възраст до 5 или 7- години.

Дозастраховат клиенти

Големите застрахователни компании у нас ще дозастраховат клиентите си с "Каско", без да е необходимо щетите от градушката да са отремонтирани. Причината е в голямото натоварване на сервизите и бавното поправяне на автомобилите. Предимството на дозастраховането е, че клиентът получава защита за следващи рискове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай