Плащат на българи да учат при Валентино

Децата вече търсят университет в чужбина от девети клас

Плащат на българи да учат при Валентино | StandartNews.com

10 на сто от всеки випуск родни абитуриенти избират за първа стъпка към висшето си образование Терминал 2. Все едно дали ще излетят към пословично скъпата, но раздаваща заеми Англия. Или в Дания, където в университета се учи без такси, но издръжката може да ти излезе доста солена. Затова и напоследък образователните изложения у нас се роят, а възрастта на младежите, които търсят университет навън, пада. Преди време учениците започваха да се интересуват какви възможности за следване предлага Европа едва в 12 клас. Сега обаче дори деветокласници обхождат изложенията, за да събират информация кое е най-доброто висше училище за тях, разказва Бистра Илиева от консултантска къща "Дарби".

Да учиш в Меката на модата - Италия, вече не е непостижима мечта въпреки високите такси. Българи, които искат да усвояват тънкостите на всеки вид дизайн в Рим или Милано, вече имат възможност да получат и стипендия за това.

"Даваме пари по два критерия - най-добър проект или социални причини", разказаха пред "Стандарт" от университета "Еуропео ди дизайн", който има клонове в Рим, Милано, Венеция, Мадрид, Барселона. Във всички тях завършващите студенти карат стажа си при най-престижните дизайнери в съответния град.

За да се сдобиеш с академична стипендия, трябва да представиш свой проект по специалността, за която кандидатстваш. От значение е да имаш и портфолио, което показва, че интересите ти към дизайна са трайни. Университетът предлага обучение на практика във всички сфери - от моден дизайн през автомобилен и интериорен до графичен. Проектите се подават от кандидат-студентите от март до май. Стипендията се отпуска на базата на тяхното качество и може да достигне 100 процента. Социалната стипендия пък зависи от доходите на семейството. За да кандидатства студентът за нея, фамилията трябва да си докарва под 20 000 евро на година.

Най-голямото преимущество на този университет са стажовете. В Рим имаш възможност да чиракуваш при Фенди и Валентино, в Милано - да се учиш от Армани. Таксите за обучение в Милано са по-високи, отколкото в Рим. Има значение също дали си избрал и програма на английски или на италиански. Първата е по-скъпа - 12 850 евро за специалност моден дизайн. Обучението на италиански излиза 11 650 евро. В таксата влиза и езиков курс, който струва 1600 евро. Ако владеете английски или италиански на ниво B2, можете спокойно да извадите тази сума от разходите си.

Огромен хит тази година са холандските университети, както и тези в Дания, Швеция и Норвегия. Таксите в Холандия са около 1800 евро, като още около 800 евро е издръжката на младежа. Другите скандинавски страни предлагат безплатно образование, но животът там е по-скъп - трябва да си приготвите около 1000 евро. Консултантите за образование в чужбина съветват родителите да не планират задължително детето им да работи още от първата година. Освен че има рестрикции по отношение работните места на нашенците, твърде възможно е българчетата да се стъписат от двойната натовареност - работа и тежко следване, и да не могат да се справят. През втората година много от скандинавските университети предлагат възможности за работа в самия вуз. Един от вариантите е да помагаш в библиотеката. Друг дава възможност на младежите с висок успех от горните курсове да станат нещо като асистенти на професора си - водят упражнения на "зайците", проверяват проектите им. За тези си занимания те получават почасово заплащане, което обаче е по-високо от това на доцент в български университет например.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай