Плашат езика ни с дигитална смърт

Плашат езика ни с дигитална смърт | StandartNews.com

София. Българският е един от езиците, които са заплашени от дигитална смърт. Това показва ново изследване на водещи европейски експерти в сферата на езиковите технологии. Проучването е проведено от Европейската мрежа за върхови постижения META-NET, в която членуват 60 изследователски центъра от 34 страни. Сред тях е и Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин”.

Оказва се, че дигитална смърт грози повечето европейски езици. Изследвани са общо 30, като при 21 езиковите технологии са „недоразвити” или „слабо развити”.

Проучването е проведено от над 200 експерти, които са отчели състоянието на наличните технологии за всеки език в четири различни категории: автоматичен превод, обработка и синтез на реч, анализ на текст и общо състояние на езиковите ресурси.

В поне една от тези категории 21 от 30-те езика (т. е. 70%) получават най-ниската оценка (т.е. за тях липсват езикови технологии или съществуващите технологии са недоразвити). За българския категорията със слаба оценка е автоматичният превод.

Няколко езика, сред които исландски, латвийски, литовски и малтийски, получават най-ниска оценка и в четирите категории. Състоянието на наличните езикови ресурси и технологии не е оценено като „отлично” за нито един език, ресурсите за английски получават висока оценка, след това се нареждат холандски, френски, немски, италиански и испански език, които са оценени като „средно развити”.

Технологиите и ресурсите за езици като баски, български, каталански, гръцки, унгарски и полски са категоризирани като „фрагментарно развити”, което означава, че са сред езиците с висок риск от отмиране в дигиталната епоха. Тоест за момента българският език (получил средна оценка в категориите обработка на реч, анализ на текст и общо състояние на езиковите ресурси) не е застрашен. Но ситуацията би могла да се промени значително с навлизането на ново поколение технологии, използващи наистина ефективно естествените езици, съобщиха от БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай