Пламен Димитров: Европа чака да вдигнем доходите

Пламен Димитров: Европа чака да вдигнем доходите | StandartNews.com

През последните 30 г. светът е станал 3 пъти по-богат, казва председателят на КНСБ

За последните 30 години светът е станал три пъти по-богат, но не е станал три пъти по-справедлив. Тоест, мантрата, която и в България повтаряме – трябва да произвеждаме повече, за да получаваме повече, трябва да се вгледаме в нея до колко е вярна и в дълбочина.

Ние ще искаме от правителството в сегашния започващ нов кръг от разговори и преговори за бюджета през 2019 година да обсъдим как ще се разпределя произведеното. Имаме 100 милиарда брутен продукт, но от него трудът получава около 43%. В Германия този процент е над 55. За подобни въпроси ми се иска да говорим вече, защото те могат да променят по-радикално усещането на българина за несправедивост на целия преход.

Сближаване на заплатите е нещо, което държавите от Западна Европа трябва да вземат като приоритет и то не защото искат да правят благотворителност на изток. Само така можем да живеем в мир и да сме силни толкова, че да не чакаме Тръмп да дойде да ни размаха пръст, или Путин да ни вдигне цената на газа, или Китай да се окаже в един момент по-голям лидер, отколкото си мислим, в това число и в Европейския континент.

Именно стандартът на живот е беше и една от причините да ни погледнат с едно предварително условие като към държава, която не е готова все още за чакалнята на еврозоната. Макар да сме готови за Шенген, не получаваме Шенген по същата причина. Просто трябва да си напишем домашното докрай и то минава през една агресивна политика по доходи в следващите четири години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай