Пиян граничар уби бебе на тротоар (ОБЗОР)

Подозират, че шофьорът е заспал зад волана след пиянска нощ в Малко Търново

Пиян граничар уби бебе на тротоар (ОБЗОР) | StandartNews.com

Нова трагедия разтърси страната. Пиян граничен полицай помете бебе на 11 месеца на тротоар. Малката Краси издъхна за секунди. Колеги на почерпения граничар поискаха той да бъде разследван и съден.

Колата изведнъж завила наляво и започнала да одира оградата, няма спирачен път

Пиян граничен полицай уби бебе на 11 месеца, оставено от майка си в количка на тротоар. Жестоката трагедия се разигра в 9,10 часа в четвъртък сутринта в центъра на созополското село Крушевец. Само броени минути преди това животът в селището течал спокойно. Както всяка сутрин, майката Нонка Кънева разхождала бебето си в центъра. Използвала времето и да пазарува, като минавала през малката бакалия, която се намира на главния международен път, минаващ през селото. Винаги влизала в магазинчето заедно с количката. В четвъртък обаче за първи път решила да остави бебето си отвън пред вратата, защото видяла, че няма други клиенти и пресметнала, че пазаруването ще й отнеме не повече от минута. През това време автомобил "Рено Канго" връхлетял на тротоара и затиснал бебето странично в оградата на една от крайпътните къщи. Няколко метра количката с детето е била суркана между колата и оградата, докато френската баничарка се забила челно в електрически стълб и спряла. 11-месечната Красимира била буквално премазана заедно с бебешката количка. На 1 октомври детето щяло да навърши годинка.

Зад волана на колата убиец е седял 36-годишният старши полицай от сухопътния граничен сектор в Малко Търново Костадин Стоянов. Според бащата на убитото дете Красимир Кънев граничарят е бил мъртво пиян. За това свидетелстват и още десетина души от селото, които били в центъра и видели с очите си кървавата трагедия. Освен че шофьорът е бил пиян, разследващи подозират, че той е заспал на волана.

"Нямаше никаква причина колата да се качи върху тротоара. Нямаше рискова ситуация, движението по пътя беше спокойно. В един момент автомобилът рязко тръгна към срещуположното платно, пресече го и се качи върху тротоара. Помете като треска количката с бебето", разказа местен жител, който е бил на метри от жестоката катастрофа. Според неофициални данни полицаят се е движел с около 60 км/ч при ограничение 40 км/ч в населеното място. Според лекарите от Бърза помощ, които пристигнали, 11-месечното момиченце е издъхнало на място.

Пиянски запой, който е продължил цялата предишно нощ и е свършил сутринта, е причина за страшната трагедия, убедени са хората в Крушевец. Граничният полицай Костадин Стоянов бил в почивка в сряда и четвъртък. Той обаче останал в Малко Търново, защото бил поканен на рожден ден на свой колега. В компанията им са били и други гранични полицаи. Тържеството в ресторант "Резвая" в Малко Търново започнало около 20 часа вечерта в сряда и продължило до сутринта на следващия ден. Костадин Стоянов, който е от Приморско, решил да се прибере и около 7,30 часа потеглил от Малко Търново за Бургас. Пътят минава през центъра на село Крушевец, където се разигра страшната трагедия. Разследващите все още не могат да кажат каква е причината за катастрофата, която отне живота на невръстното пеленаче.

Бащата на убитото бебе Красимир Кънев дошъл в Крушевец преди 20 години, когато се оженил за Нонка. Той работел като барман в ресторанта на сегашния кмет Иван Иванов. Сега бил товарач на трупи в дърводобива, но заработвал и като дистрибутор на безалкохолни напитки. Досега Красимир живеел в дома на семейството на Нонка, но от година и нещо строял фамилна къща.

"Всички пари, които изкарва, отиват за новата къща на фамилията, която е пред завършване", заяви за "Стандарт" кметът Иван Иванов. На Красимир много му сече акълът - да смята, да планира нещата - няма равен", хвали го кметът.

Трагедията разтърси страната, а майката на малкия Паоло, загинал от джип на пешеходна пътека в Стара Загора, потегли към Крушевец, за да успокои почернената Нонка.

Не сложиха легнали полицаи, било международен път

Иван Иванов, кмет на село Крушевец

- Г-н Иванов, на няколко пъти сте искали на различни места да бъдат изградени специални пешеходни пътеки в селото?

- Да, поискахме от фирмата от пътното управление, което стопанисва пътя, да изградим няколко пешеходни пътеки, тип "легнали полицаи". Исках да обезопася пътя пред детската градина, около центъра на селото. Обаче категорично ми отказаха, защото бил път от международната мрежа и нямало такъв закон, който да го разрешава.
И като компенсация ми направиха пешеходни пътеки до училището. Но какъв е смисълът, като ето къде стана катастрофата. Той е минал от едното платно, влязъл е в другото и е помел количката с бебето. Дали е заспал, дали е нещо друго - не знам.

- Тирове минават ли оттам?

- Тирове по-рядко, но много автобуси минават, има трафик, това е път към Турция. Казах им, че този път ще го ползват за писта, кара се бързо, трафик има по всяко време.

- Други инциденти ставали ли са по пътя?

- В самото село - не. Но иначе около селото пътят е осеян от надгробни плочи на загинали в катастрофи. Просто е пълно със завои и е опасно.

Краси не спала цяла нощ, брат й Наско видял мелето

Малко след катастрофата майката Нонка разказала пред свои близки, че предишната нощ имала лошо предчувствие. Малката Краси също била доста нервна и почти не спала. "Нонка мисли, че това е било някакъв знак, защото детето й е било доста спокойно. За първи път се случило предишната нощ да не спи. Всички будували заедно с малката Краси. Кой знае, може и да има нещо в това. Може бебенцето да е искало да прекара повече време с родителите си и затова не е спяло", плачеха хората в Крушевец.

Във фаталната утрин в четвъртък пред бакалията заедно с Нонка бил и по-големият й син Наско, който е 8-годишен. Заръчала му да стои до количката с Краси. Момчето обаче хукнало към площада да си играе и така оцеляло. Секунди след като майката влязла в магазина, миниванът "Рено Канго" на Костадин Стоянов убил бебето й.

"Всичко стана за секунди. Нонка дори не успя да ми каже какво иска да купи, когато чухме страшен трясък. Изскочихме и двете навън и видяхме, че количката я няма. Колата я беше завлякла надолу по тротоара", разказа магазинерката от бакалията в Крушевец. Майката хукнала в истерия към премазаното бебе, но хората я спрели, защото се виждало, че детенцето не е оцеляло. То е било заклещено заедно с количката между минивана и оградата на къщата.

През това време братчето на убитата Красимира също дошло и видяло трагедията. Хората, които са били на място, успели да го спрат и го излъгали, че със сестричката му всичко е наред. Наско обаче вече е достатъчно голям, за да разбира какво се случва и не спира да плаче.

Майката на убитата Краси ридаеше безутешно часове наред, докато униформени извършваха оглед на мястото. "Искам си детето, върнете ми детенцето", не спираше да повтаря Нонка пред окървавената ограда.

Хората в Крушевец: Дадоха кисело мляко на убиеца преди дрегера

Бащата и хората не вярват на уреда, отчел 0,63 промила

Бащата на загиналата Красимира и хората в Крушевец останаха шашнати, след като разбраха, че според МВР съдържанието на алкохол в кръвта на убиеца на бебето Костадин Стоянов е едва 0,63 промила.

"Аз лично го видях този полицай. Беше много пиян. Искам цялата истина да излезе и този убиец да си получи заслуженото. Краси беше много желано и много чакано дете, бяхме толкова щастливи, а този пиян убиец ни отне детенцето", промълви през сълзи бащата Красимир. Той не вярва, че дрегерът може да е отчел 0,63 промила. Твърди, че резултатът е умишлено манипулиран. Близки на семейството пък разказаха, че кръвната проба е била взета от полицая няколко часа след катастрофата. Проверката с дрегер също закъсняла доста. "Когато пристигнаха първите полицаи, дръпнаха шофьора настрана и му купиха няколко кисели млека, започнаха да го карат да ги пие. Дадоха му поне 3-4 кофички, за да свалят промилите. А то се виждаше колко е пиян, миришеше целият на алкохол", казаха приятели на бащата Красимир Кънев. "0,63 е невъзможно, все едно е пил бира", отсякоха те.

Очевидците на смъртоносния удар твърдят, че когато колата на Костадин се блъснала в електрическия стълб, помитайки бебето, той е бил абсолютно неадекватен. "Този човек излезе от автомобила си, видя какво е направил, но изобщо не се опита да помогне на детето в случай, че беше оцеляло. Личеше си, че е пиян. Като излезе от автомобила, започна да се оглежда, после премина на другия тротоар и започна да говори по телефона", разказа 39-годишен мъж от Крушевец. И допълни: "Ние му викахме, какво стоиш бе, няма ли да дойдеш да помогнеш да извадим количката и детето. А той стоеше като препариран, все едно че гледа филм. Не каза нищо, не направи нищо".

Първи на мястото на катастрофата са пристигнали полицаи от Гранична полиция, колеги на Костадин Стоянов. През това време те са се намирали на няколко километра от Крушевец и са се отзовали най-бързо на повикването, за да отцепят района. Малко по-късно на мястото дошли и полицаи от РПУ в Созопол.

Колега: Срамувам се, от какво го пазите, бе?

"От какво го пазите, бе?". Това попита във Фейсбук полицаите, които първи са дошли на инцидента в Крушевец колегата на Костадин Стоянов Михаил Попов. Той също е граничен полицай. Попов е и съосновател на фондация "Безопасни улици от Валя", която се бори безрезервно срещу безразсъдните шофьори.

Ето апела на Попов:

"Аз съм граничен полицай и се срамувам! Срамувам се от този, който дори не искам да наричам с думата "колега". Срамувам се и от вас, колегите, които се опитвате да му помогнете. От какво го пазите, бе колеги? Защо го пазите? За да не поеме изцяло вината си ли? А не мислите ли, че така и вие ставате виновни? Ще застанете ли рамо до рамо с него на подсъдимата скамейка, за да продължите да го пазите? Ами тези, които сутринта са го видели, че се качва пиян на колата? Вие пък - чувствате ли се сега съучастници в това убийство? Ще поемете ли своята вина?".

Мерки срещу пиенето на границата

Директорът на ГД "Гранична полиция" Захарин Пенов е разпоредил допълнителни мерки към структурните звена в страната заради починалото дете. Какви са те обаче, от "Гранична полиция" не уточниха. Убиецът Костадин Стоянов е служил в Малко Търново, но шефът на граничния отряд в Елхово, на чието подчинение е той, научи за трагедията вчера следобед от "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай