Пилоти обучават планински спасители да оказват помощ от въздуха

Пилоти обучават планински спасители да оказват помощ от въздуха | StandartNews.com

Служители на Планинска спасителна служба преминаха успешно обучение за оказване на помощ от въздуха при тежки условия. Целта на тренировките е повишаване сигурността в планините на територията на цялата страна.

В средата на този месец, край София, спасителят Тервел Тотев, който отговаря за района Рила, Боровец и Стара планина, направи поредица от екстремни спускания с лебедка от борда на медицинския хеликоптер на „Активна грижа", като поддържаше непрекъсната радиовръзка с екипажа от летящата линейка. По този начин, Тервел усвои множество техники, необходими при спускането и качването на носилка с пострадал, докато хеликоптерът е във въздуха. Тези умения са изключително важни, за да се реагира бързо и адекватно при инциденти в труднодостъпни райони.

Практическото обучение с участието на хеликоптер беше предшествано от теоретично, в което участие взеха трима водещи планински спасители, отговарящи за различни райони. Освен Тервел Тотев, успешно теорията преминаха планинските спасители Захари Димитров, който отговаря за Алеко, Пампорово, Витоша и Родопите и Димитър Пицин, опериращ в Банско Добринище и Пирин. Двамата ще завършат практическото си обучение през месец април.

Тренировките на планинските спасители са част от социалната програма на "Лев Инс", в партньорство с Планинска спасителна служба към БЧК и "Хели Ер", по проект "Активна грижа". „Лев Инс" е първата компания у нас, която инвестира сили и средства в обучението на въздушни и наземни спасителни екипи, както и пионерът във въвеждането и утвърждаването на въздушната помощ в България, която е широко разпространена в Европа.

Припомняме, че обучения на въздушни и наземни екипи на застраховка „Активна грижа" се проведоха и през изминалия зимен сезон със спасители от Банско и Витоша. Благодарение на действията на наземните и въздушни екипи на „Активна грижа", през миналата година бяха спасени десетки човешки животи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай