Петима загинали на пътя по празниците

Петима загинали на пътя по празниците | StandartNews.com

За четирите почивни дни има 76 тежки пътни произшествия с 5 загинали и 83 ранени. Тази мрачна статистика обяви комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция" към ГД "Национална полиция".

Той разкри, че през изминалата година е имало увеличение на ПТП-тата у нас, съответно и на загиналите и ранените.  „За четирите почивни дни има 76 тежки пътни произшествия с 5 загинали и 83 ранени. Миналата година имахме 10 загинали и 100 ранени през същите 4 почивни дни за Великден", сравни той.

„Това не трябва да успокоява. След като има загинали и ранени, значи има какво още да дадем, има в каква насока още да работим", убеден е Рановски. Комисарят уточни, че в четири от петте смъртни случая произшествието не е включвало друг автомобил.

 „Хората не се съобразяват с пътните условия. Виждате какво е времето – настилките са хлъзгави. Четирима души са загинали, след като автомобилите им са излезли от пътното платно и са се преобърнали или ударили в огради, къщи и т. н. Има и един пешеходец, който е блъснат от автомобил", заяви той в ефира на Нова телевизия. Комисарят уточни, че по първоначални данни проверките, проведени от КАТ през почивните дни, показват голям процент на хората, които са шофирали след употреба на алкохол.

„Уреди за употреба на наркотични вещества има, за съжаление, само в 10 областни дирекции. В София, Бургас и Пазарджик над 50% от проверените са употребили наркотици. Самата проба се прави, когато има съответните съмнения. Не може да се прави постоянно, защото е скъпа – над 30 лева", обясни Рановски. И допълни: „За мен това е един проблем, който ще става тепърва все по-сериозен в нашата страна. Закупили сме полеви тестове за контрол на употребата на наркотични вещества. Те ще бъдат раздадени на всички областни дирекции".

„Хората трябва да се научат да спазват правилата. Така ще има по-малко инциденти и по-малко пострадали", убеден е началникът на „Пътна полиция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай