10:45 ч.

06.09.18

2 мин.

0

5

0

Петър Стоянов: 6 септември е най-величавия акт в най-новата българска история

от редактори |

Петър Стоянов: 6 септември е най-величавия акт в най-новата българска история

Снимка: БГНЕС архив


Шести септември е вероятно най-величавия акт в най-новата българска история, каза в интервю за БНР президентът на България Петър Стоянов (1997-2002). „Съединението се увенчава с успех. Нито Априлското въстание има този успех, нито Санстефанският идеал има този успех. Знаем, че след Берлинския договор България е разделена, но Съединението съединява двете най-големи части на България", каза бившият президент.


Петър Стоянов описа представата на българина за времето, в което България е разделена и когато е обединена след Съединението, видяна от него в литографиите на Николай Павлович.


„Аз като дете си спомням две избелели литографии в стаята на моя дядо, който беше голям патриот и националист. Литогарфиите на Николай Павлович – едната е направена веднага след Берлинския договор и се казва „Мизия, Тракия и Македония", които са разделени от договора. Представени са Мизия – Княжество България - е с изваден меч и развято българско знаме, а в същото време Тракия – снажна българска девойка, подкрепена от един лъв, с меч, който стои в ножница, а в ъгъла е ридаеща Македония, която е все още завързана с вериги за Османската империя. Това е представата на българина от онова време за разделението. Следващата литография, пак на Николай Павлович, е обединена България – две снажни български девойки – това са Мизия и Тракия, и продължаващата да стои в робство и окови Македония".


Съединението има много специално място, още повече последиците от Съединението, смята Петър Стоянов.


„Най-видимата е увеличаването на българската територия, на българското население, другата важна последица е вярата на българския народ в собствените му сили. Съединението е един типично български акт, без да се осланяме на великите сили. След Съединението България става най-силната, най-влиятелната християнска държава на Балканския полуостров. Ярките и силните личности се раждат в ярко и силно време. Във времена на исторически изпитания е много важно начело на един народ да застанат подходящите водачи. В деня на Съединението е подходящо да се каже, че ние вече имаме ясно определен национален идеал и този национален идеал е европейско развитие на България", подчерта Стоянов.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Чатала · 14:41 · 07.09.2018
"Най-добрият президент който сме имали"- "ФЕРНАНДЕЛ" по глупост може да се съревновава само с оня дето пази безсмислено ПОЖАРА в пощата и си отде като глупак в историята ни“ Е знаете къде е събитието, там де в Филибето нали сме от там родом.
"Най-добрият президент който сме имали" - та тоя дето сме го имали и още един "най-добър" тъпънар бяха предложили да заменим кирилицата на латиница. Сега красавецът има отношение и към 6.09 1885.КАКЪВ ПОЗОР!
Потребител · 16:31 · 06.09.2018
Най-добрият президент който сме имали. Но нали не сме народ а мърша , след това го сменихме нищоправника Гоце с което приключиха надеждите за нещо добро за България .
Shopeto · 16:38 · 06.09.2018
@Потребител Президентът не е цар, за да зависи всичко от него, затова не се отчайвай така - надежда има, но от нас си зависи да постигнем нещо, не от държава или президенти. Те могат само да помогнат или да ни пречат... най-често второто.
Потребител · 12:08 · 06.09.2018
пеше. кажи джанъм как реши да се откажем от кирилицата. кой ти подшушна това.
Потребител · 11:48 · 06.09.2018
бат Петьо,каскето,политлекето.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент