Пестим 8 хил. тона вредни емисии с новата метро отсечка

Пестим 8 хил. тона вредни емисии с новата метро отсечка | StandartNews.com

„Поздравявам всички строители и колегите от „Метрополитен". Напълно в срок се справихме". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ по повод новата метро отсечка до летище София.

По думите й с пускането на този участък ще бъдат спестени около 8 хиляди тона вредни емисии във въздух, което е един най-големият проблем на града.

„За мен това е важно, но разбира се и удобството на хората за по-малко от 20 минути да могат да стигат от Аерогарата до центъра. Ключов е този етап, защото свързваме Аерогарата с Централна ЖП гарата, с централна Автогара", посочи Фандъкова.

За по-малко от три години нови почти 5 километра метро с 4 метростанции ще бъдат пуснати от днес, каза Фандъкова.

Очаква се от 10.00 часа на метростанция „Летище София" да се проведе церемония по пускане на метрото до Летище София.

Кметът на София подчерта, че след 8-ми май общо 90 хиляди души, заедно с този участък, който пускаме днес ще ползват метрото, така че една трета от градския транспорт ще се падне на метрото.

„Разчитам да започнем и строителството на третата линия, с която метрото ще има 50 % дял от градския транспорт. Започваме с централния участък от гледна точка на времето, което е необходимо за него, той ще бъде изцяло подземен", заяви Фандъкова. Тя подчерта, че при реализацията на такива огромни обекти от изключително значение, е контролът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай