Пенев: Няма нередности в сделката с „Царските конюшни"

Пенев: Няма нередности в сделката с „Царските конюшни" | StandartNews.com

"Аз лично подписах всички документи за сделката с „Царските конюшни" и съм категоричен, че няма нищо нередно по отношение на самата процедура. Подадох оставката си като морален акт, за да няма съмнения". Това заяви бившият областен управител на София Веселин Пенев в сутрешния блок на бТВ.

„Не може да става въпрос за натиск от страна на Борисов, имахме разговор. Аз се съобразих с това, че общественият интерес е сериозен и като морален акт се оттеглих докато това се изясни", обясни той.

Парцелът с „Царските конюшни" има само обслужващи функции. „Сградите там са с разрешително за строеж за вечни времена", поясни Пенев.

„Процедурата за продажбата е започнала още преди 13 години при предходен областен управител с една сделка тип замяна с една от фирмите. Абсолютно криминално тази фирма придобива собственост на целия терен и сделката не е била отразена никъде и държавата не е знаела за нея. Без да знае за това, две години по-късно, Министерство на регионалното развитие стартира друга процедура, извършва сделката и се оказва, че новият собственик е получил нещо, за което вече е извършена сделка и се започват едни съдебни дела, при които се опитват да върнат имота", коментира областният управител в оставка.

„Собствеността на сградите, които са държавни, си остава същата. Дори и тези сгради да паднат. На същия терен има около 30 други постройки, които са собственост на частни лица и търговски дружества, като в това каре не може да бъде построено нищо без съгласието на собствениците", категоричен бе той.

Въпросният терен е разделян на три части когато е влязъл в сила новият кадастрален план през 2010 година. "Всяка една спекулация, че зад сделката стоят користни интереси, е несъстоятелна", допълни Пенев.

„Искам няколко неща да станат ясни за всички: теренът не е продаден за 90 лв./кв.м. – собствеността на фирмата е в рамките на малка част от него, всичко друго остава на държавата. Сградният фонд на това място ще си остане там независимо дали ще се срути или запали", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай