Печатните медии с трохи от държавните поръчки

Печатните медии с трохи от държавните поръчки | StandartNews.com

София. Печатните медии взимат трохи от държавните поръчки. Това става ясно от справка, поискана от депутати от ГЕРБ от всички министерства. Тя бе публикувана във вестник "Преса". Над 6 млн. лева е разпределил кабинетът "Орешарски" на медии, като част от договорите са в сила до парламентарните избори. Част от парите са от бюджетите на оперативните програми, а друга - от собствените бюджети на министерствата. От тези 6 млн. лева лъвският пай са прибрали телевизиите и радията, става ясно от справката.

От нея се вижда, че за различни поръчки във вестниците са отишли под 2% от сумата.

Сега най-щедро са били възнаградени националните частни телевизи. Обществените медии БНТ и БНР също са "уважени", макар и с по-малки суми.

Със справката се разбива митът, че кабинетът е взел на хранилка вестниците. От нея става кристално ясно, че от държавните пари се облагодетелстват изключително електронните медии. Една от причините за несправедливото разпределение е, че единствено те имат право на пряко договаряне с поръчителя.

Българският медиен съюз отдавна настоява информационните агенции към вестниците да получат статут на електронни медии, за да получат също право за пряко договаряне. Кабинетът обаче така и не намери време да подготви исканата поправка в закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай