Пазят до изборите БАН за Воденичаров

Пазят до изборите БАН за Воденичаров    | StandartNews.com

София. Мястото на акад. Стефан Воденичаров като шеф на БАН ще се пази до края на мандата му като образователен министър. Това обещаха от академията, след като парламентът избра председателя им на новия пост. Воденичаров бе подкрепен само от ГЕРБ и независими депутати.

Уставът на БАН предвижда прекратяване на мандата на председател, който повече от 4 месеца не изпълнява длъжността си. На министерския пост академикът би трябвало да бъде поне 5 месеца. Попитан как ще реши казуса, Воденичаров отговори: "Ще бъдат спазени всички законови разпоредби". На въпрос дали това означава, че след 4 месеца се връща в БАН, той отвърна: "Ако съм жив и здрав". Ако това стане обаче, в последния месец премиерът трябва да предложи друг министър. За да не се стига дотам, в БАН търсят варианти за запазване на стола на шефа си. Чл. кор. Николай Милошев, който ще я оглави временно, поясни, че ще бъде свикано Общо събрание на БАН.

"За нас това е ново. Предполагам, че можем да удължим неплатения му отпуск, както при други учени, които ни представляват в международни институции", каза Милошев. Можело и да се промени уставът на БАН.

Воденичаров поиска връщане на петгодишното средно техническо образование, като визира техникумите. Самият той бил възпитаник на механотехникум "Сталин" и се надявал от есента да започне обучението на "стругари, фрезисти, заварчици, които след това ще имат гарантирано работно място". Той обяви също, че утре събира ректорите и шефовете на академията, за да излъчат нов началник на фонд "Научни изследвания".

Опозицията не гласува за Воденичаров с мотива, че уважава качествата му, но не и образователната политика на кабинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай